Διορθωτικά κινείται το χρηματιστήριο Αθηνών

Διορθωτικά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, επιτρέποντας την ενθυλάκωση μέρους των κερδών που καταγράφηκαν στη χθεσινή αντίδραση, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια τάση επιτάχυνσης των πωλήσεων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,48% στις 627,16 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 1,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στις 900 χιλ. τεμάχια. Πτώση 0,39% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.670,22 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 1,28% στις 385,22 μονάδες.

Οι διορθωτικές τάσεις ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενες σήμερα στο ταμπλό, αλλά ο χαμηλός ρυθμός των συναλλαγών και η επιλεκτικότητα των κινήσεων δείχνουν ότι η αγορά δεν θέλει να χάσει τα επίπεδα πέριξ των 630 μονάδων. Τα επίπεδα αυτά τα είχε χάσει στις 15 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη η έντονα πτωτική κίνηση λόγω των πολιτικών εξελίξεων.

Η αγορά σήμερα άλλωστε έχει πολλά μέτωπα να παρακολουθήσει. Το πρώτο μέτωπο είναι στη Βουλή, όπου και άρχισε η συζήτηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, με τις πολιτικές διεργασίες να δείχνουν ότι αναμένεται νέος γύρος αναταράξεων. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μια ανάσα από την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας, στο πλαίσιο της εξάντλησης όλων των “κοινοβουλευτικών του όπλων” στον “πόλεμο” για τις “Πρέσπες”.

Το έτερο μέτωπο είναι οι σημαντικές ακόμη διαφορές μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών όσον αφορά τον νέο νόμο Κατσέλη, με μοναδικό σημείο σύγκλισης την πρόθεση των δύο πλευρών να αποφύγουν πάση θυσία μία επίσημη παράταση του νόμου μετά τις 28 Φεβρουαρίου. Αξία προστασίας της πρώτης κατοικίας, περίμετρος προστασίας του νέου άρθρου 9 του νόμου και “κουρέματα” δανείων από τις τράπεζες, παραμένουν εστίες διαφωνίας μεταξύ κυβέρνησης – τραπεζών.

Σύμφωνα με το Capital.gr, όπως είναι προφανές από το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης με τους “θεσμούς”, ο δρόμος για τη σύγκλιση των προτάσεων κυβέρνησης και τραπεζών παραμένει μακρύς. Για την ακρίβεια… πλατύς, αφού και οι δύο πλευρές θέλουν να καταλήξουν σε κοινή γραμμή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου ούτως ώστε να αποφευχθεί επισήμως νέα παράταση του νόμου. Και οι δύο πλευρές “ξορκίζουν” τη λέξη παράταση και στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες δεσμεύτηκαν να τρέξουν τόσο το θέμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα δεχτεί τις ρυθμίσεις των δανείων, όσο και τις τελικές προτάσεις και παρατηρήσεις τους στο νέο σχέδιο νόμου προκειμένου να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank, η Εθνική, η ΓΕΚ Τέρνα, η ΔΕΗ, ο ΟΠΑΠ και η Τέρνα Ενεργειακή ασκούν πιέσεις στον γενικό δείκτη, καθώς οι απώλειες τους ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Σαράντης, Τιτάν, Jumbo, Motor Oil, Πειραιώς, Βιοχαλκο, Eurobank και Grivalia.

Στον αντίποδα, θετικά κινούνται οι ΕΧΑΕ, Φουρλής, Coca Cola, Ελλάκτωρ και Λάμδα, χωρίς όμως καμία να κινείται πάνω από το +1%. Χωρίς μεταβολή είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια, ο ΑΔΜΗΕ, η Aegean και ο ΟΛΠ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα