Διευρύνει τα κέρδη η Ασία

Διεύρυνση κερδών δείχνουν οι δείκτες στα ασιατικά χρηματιστήρια, ακολουθώντας την πορεία της Wall Street, όπου οι μετοχές των εταιρειών τεχνολογίας έφτασαν την Πέμπτη σε ιστορικά υψηλά. Οι επενδυτές λειτουργούν με πνεύμα σχετικής ανακούφισης, καθώς η κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας προς το παρόν μένει σε δεύτερο πλάνο.

Των κερδών ηγείται το ιαπωνικό χρηματιστήριο, που ενισχύεται από την αποδυνάμωση του γεν. Ο τομέας των υπηρεσιών σημειώνει τα μεγαλύτερα κέρδη, με τους κλάδους των ηλεκτρικών συσκευών, της κλωστοϋφαντουργίας και των μη σιδηρούχων μετάλλων να σημειώνουν επίσης άνοδο άνω του 1%.

Η μετοχή της ιαπωνικής αλυσίδας λιανικής πώλης Fast Retailing σημειώνει άλμα 6,89%, μετά την ανακοίνωση ισχυρών κερδών, ενώ εκείνη της εταιρείας ρομποτικών συστημάτων Fanuc κερδίζει 1,69%.

Στον Χονγκ Κονγκ, των κερδών ηγούνται οι τομείς των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα οι δείκτες σημειώνουν ήπιες απώλειες.

Στο χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας, των κερδών ηγούνται οι κλάδοι της αυτοκινητοβιομηχανίας, της τεχνολογίας και των τραπεζών.

Η διεύρυνση κερδών της Παρασκευής ακολουθεί τη σχετική ηρεμία στο επίπεδο του εμπορικού πολέμου, με το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας να δηλώνει την Πέμπτη ότι δεν έχει έλθει ακόμη σε επαφή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την έναρξη συνομιλιών για ζητήματα δασμών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin δήλωσε την Πέμπτη ότι η συνέχιση των συνομιλιών με την Κίνα για ζητήματα εμπορίου μπορεί να γίνει μόνο εάν το Πεκίνο κάνει “σοβαρές προσπάθειες” να αλλάξει τις εμπορικές του πρακτικές.

“Οι αγορές βρήκαν μια ανακούφιση τη νύχτα στην έλλειψη κλιμάκωσης στο επίπεδο του εμπορίου, καθώς και στην εικόνα ότι η Κίνα λαμβάνει έναν πιο συμφιλιωτικό τόνο”, σημειώνουν αναλυτές της ANZ σε πρωινό τους σημείωμα.

Οι παγκόσμιες αγορές είχαν κινηθεί πτωτικά νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, μετά την ανακοίνωση από την κυβέρνηση Τραμπ προκαταρκτικής λίστας με κινεζικά εισαγόμενα προϊόνα συνολικής αξίας 200 δισ. Δολαρίων, στα οποία εξετάζεται η πιθανότητα επιβολής δασμών ύψους 10%.

Η δημοσιοποίηση της λίστας ήλθε μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή δασμών σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 34 δισ. Δολαρίων από την Ουάσινγκτον.
Στο οικονομικό πεδίο, οι κινεζικές εξαγωγές σε όρους δολαρίου σημείωσαν αύξηση 11,3% τον Ιούνιο σε σχέση με τον Ιούνιο του 2017, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Στο ταμπλό, ο ιαπωνικός Nikkei σημείωσε άνοδο 1,90% στις 22.610 μονάδες, με τον νοτιοκορεατικό KOSPI να κερδίζει 1,13%, στις 2.310,90.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng σημειώνει κέρδη 0,37%, στις 28.583 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shangai σημειώνει μικρές απώλειες 0,23%, στις 2.830,23 και ο Shenzen κέρδη 0,51%, στις 9.321,08.

Ο αυστραλιανός S&P/ASX200 έμεινε αμετάβλητος στις 6.268,40.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα