Διευκρινίσεις UNICEF για την διακοπή συνεργασίας της με την εθνική επιτροπή της στην Ελλάδα

Διευκρινιστική ανακοίνωση για τη διακοπή της συνεργασίας της με την εθνική επιτροπή της στην Ελλάδα εξέδωσε η UNICEF (Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά), σημειώνοντας ότι από τους ελέγχους της διαπιστώθηκε λογιστική κακοδιαχείριση και διοικητικές δυσλειτουργίες, όχι όμως και απάτη.

Η UNICEF, όπως σημειώνει, προέβη σε διακοπή της συμφωνίας της με την πρώην Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα, μετά από διεξαγωγή δύο διαδοχικών ελέγχων από ανεξάρτητους φορείς – ο πρώτος κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής και ο δεύτερος με αίτημα της UNICEF – οι οποίοι αποκάλυψαν διοικητικές δυσλειτουργίες και ανέδειξαν μη βιώσιμες συστημικές παραλείψεις.

Αυτές περιλάμβαναν ανεπαρκή καταγραφή λογιστικών συναλλαγών, αμφισβητούμενες πρακτικές απασχόλησης και ελλιπή διακυβέρνηση. Ο ανεξάρτητος έλεγχος που ανέθεσε η UNICEF «δεν διαπίστωσε την ύπαρξη απάτης», όπως αναφέρει.

Το Ταμείο επένδυσε σημαντικούς πόρους και συνεργάστηκε μεθοδικά με το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Επιτροπής για το σχεδιασμό και την εφαρμογή πλάνου αναδιοργάνωσης, το οποίο θα επανέφερε την διοικητική διαχείρησή της στα διεθνή πρότυπα που απαιτούνται για το διεθνές δίκτυο Εθνικών Επιτροπών του Οργανισμού.

Παρά τις εντατικές προσπάθειες, η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, δεδομένης της αναποφασιστικότητας και του διχασμού του διοικητικού συμβουλίου, οι στόχοι δεν είναι εφικτό να επιτευχθούν.

Διεργασίες έχουν ήδη ξεκινήσει, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, προς την κατεύθυνση καθορισμού μιας νέας Εθνικής Επιτροπής στην Ελλάδα, ώστε η UNICEF «να συνεχίσει με υπερηφάνεια το έργο της για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο».

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα