Διεθνή έρευνα για τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Υεμένη ξεκινά ο ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε χθες Παρασκευή, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, να στείλει διεθνείς εμπειρογνώμονες για να ερευνήσουν τις καταγγελίες για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη.

Μια απόφαση που υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο ζητεί από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν να συστήσει «μια ομάδα διεθνών και περιφερειακών εμπειρογνωμόνων», η οποία θα «προχωρήσει στην ενδελεχή έρευνα όλων των καταγγελιών περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των καταχρήσεων (…) που έχουν διαπραχθεί από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές από τον Σεπτέμβριο του 2014».

Οι εμπειρογνώμονες θα οριστούν ως το τέλος του χρόνου, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Θα πρέπει να παραδώσουν μια έκθεση στο Συμβούλιο σε διάστημα ενός έτους, ενώ η αποστολή τους μπορεί να ανανεωθεί.

Στον πόλεμο στην Υεμένη βρίσκονται αντίπαλες οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις, που στηρίζονται από έναν συνασπισμό υπό τη Σαουδική Αραβία, με τη συμμαχία των σιιτών ανταρτών Χούτι που στηρίζεται από μονάδες του στρατού που παραμένουν πιστές στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Από τον Μάρτιο του 2015, που ξεκίνησε η εκστρατεία του αραβικού συνασπισμού εναντίον των Χούτι, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 8.500 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί 49.000, ενώ έχει προκληθεί και σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο απολογισμός αυτός αφορά τόσο τους αμάχους όσο και τους μαχητές.

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού από την πλευρά της, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ανακοίνωσε χθες ότι εκτιμά πως 900.000 ύποπτα κρούσματα χολέρας πρόκειται να καταγραφούν ως το τέλος του έτους στην Υεμένη.

Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός κατηγορείται ότι έχει βομβαρδίσει αγορές, νοσοκομεία και άλλους πολιτικούς στόχους. Οι Χούτι από την πλευρά τους κατηγορούνται ότι έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα.

Ο Ζέιντ έχει ζητήσει επανειλημμένα τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας, εκτιμώντας ότι η εθνική επιτροπή έρευνας «δεν είναι αμερόληπτη». Η Ολλανδία έχει αποτύχει δύο φορές, το 2015 και το 2016, στην προσπάθειά της να υιοθετηθεί η σύσταση μιας διεθνούς επιτροπής έρευνας.

Ο πρεσβευτής της Υεμένης Άλι Μοχάμεντ Σαΐντ Ματζάουαρ επεσήμανε στο Συμβούλιο ότι «η κυβέρνησή του θα εμπλακεί με θετικό τρόπο» στη διαδικασία εφαρμογής της απόφασης, ενώ ένας Αμερικανός διπλωμάτης, ο Θίοντορ Αλέγκρα, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης και του γεγονότος ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μίλησε «με μία φωνή».

Η απόφαση είναι αποτέλεσμα έντονων διαπραγματεύσεων μεταξύ αράβων και δυτικών διπλωματών, οι οποίες διήρκησαν αρκετές ημέρες στη Γενεύη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα