Διεθνής Σύνοδος για τη Συρία: Διαφωνία για το ρόλο του Άσαντ – Νέα συνάντηση σε δύο εβδομάδες

Η διεθνής σύνοδος για τη συριακή κρίση, που ήταν σε εξέλιξη από το πρωί στη Βιέννη, ολοκληρώθηκε μετά από οκτάωρες διαπραγματεύσεις, κατά τις οποίες βρέθηκαν κάποια κοινά σημεία αλλά αναδύθηκε και μια σημαντική διαφωνία, αναφορικά με τον μελλοντικό ρόλο του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στην πολιτική διαδικασία.vienna_diaskepsi_syriako

Σύμφωνα με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας, Λοράν Φαμπιούς και Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, οι υπουργοί θα ξανασυναντηθούν σε δύο εβδομάδες, κατά πάσα πιθανότητα και πάλι στην αυστριακή πρωτεύουσα.

«Προσεγγίσαμε όλα τα θέματα, ακόμη και τα πιο δύσκολα. Υπάρχουν σημεία διαφωνίας, όμως κάναμε αρκετή πρόοδο ώστε να ξαναβρεθούμε σε δύο εβδομάδες», είπε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

«Το κυριότερο σημείο στο οποίο διαφωνούμε είναι ο μελλοντικός ρόλος του Μπασάρ αλ Άσαντ», πρόσθεσε. «Όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία στα οποία συμφωνήσαμε, κυρίως όσον αφορά τη διαδικασία (πολιτικής) μετάβασης, το θέμα των εκλογών, τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθούν όλα αυτά και τον ρόλο των Ηνωμένων Εθνών» στην επίλυση της κρίσης, συνέχισε.

Ο Σταϊνμάιερ σημείωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις συνομιλίες συμφώνησαν να συνεργαστούν για το σχηματισμό μιας μεταβατικής συριακής κυβέρνησης τους επόμενους μήνες.

Τα μέλη των αντιπροσωπειών που βρέθηκαν στη Βιέννη -μεταξύ άλλων από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Σαουδική Αραβία- έφυγαν από το ξενοδοχείο Imperial χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Μια κοινή ανακοίνωση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα αργότερα σήμερα.

«Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα αλλά καταλήξαμε σε σημεία συμφωνίας. Η σύνοδος αυτή δεν ήταν εύκολη, όμως ήταν ιστορική», είπε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα