Διεθνής συνάντηση στο Παρίσι με στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινικό

ckanyyqwuae2vnzΟι αντιπροσωπείες 28 χωρών και οργανώσεων συναντώνται σήμερα στο Παρίσι, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι- Μουν, της Υπατης εκπροσώπου της ΕΕ Φρεντερίκα Μονγκερίνι και τη συμμετοχή του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Τζον Κέρι, σε διάσκεψη με στόχο την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα σε Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς. Στη συνάντηση δεν συμμετέχουν τα δύο άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη το Ισραήλ και η Παλαιστίνη.

Πρόκειται για μια γαλλική πρωτοβουλία « με στόχο τη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης, ώστε να μπορέσει να υπάρξει διάλογος ανάμεσα στα δύο μέρη που εδώ και καιρό δεν συζητούν πλέον μεταξύ τους» δήλωσε σήμερα το πρωί ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό.

όπβς μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,μετά την τελευταία άκαρπη προσπάθεια των Αμερικάνων πριν από δύο χρόνια, οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνική διευθέτηση του Παλαιστινιακού προβλήματος έχουν παγώσει, και οι Γάλλοι φοβούνται μια νέα σύρραξη στη Γάζα.

«Εάν δεν κάνουμε κάτι για να βγούμε από το αδιέξοδο, οδηγούμαστε στην καταστροφή» δήλωσε ο υπουργός και πρόσθεσε : « Θέλησή μας είναι να βγούμε από την σημερινή κατάσταση … στα παλαιστινιακά εδάφη ιδίως, η κατάσταση επιδεινώνεται, η απελπισία μεγαλώνει, η βια επανέρχεται….ο δε αποικισμός που συνεχίζεται, μειώνει τον διαθέσιμο χώρο για την δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους» υπογραμμίζει.

Για τη Γαλλία, μόνη διέξοδος για την ειρήνη είναι η δημιουργία δύο κρατών με κοινή κατά το ήμισυ πρωτεύουσα, τα Ιεροσόλυμα.

Τη θέση αυτή είχε παρουσιάσει το 1982 ο Φρανσουά Μιτεράν ενώπιον του ισραηλινού Κοινοβουλίου Κνεσέτ, και αυτή παραμένει και σήμερα η θέση της Γαλλίας, επανέλαβε ο Ζ.Μ Ερό: « Μόνον εφ’ όσον δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης θα μπορέσουμε να έχουμε 2 κράτη, ένα Ισραηλινό που θα ζει με ασφάλεια και δίπλα ένα Παλαιστινιακό που θα ζει επίσης με ασφάλεια που θα μπορούν να αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τις γειτονικές αραβικές χώρες και την Ευρώπη» τόνισε.

Ετσι το θέμα της δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους είναι στο τραπέζι των συζητήσεων σήμερα.

Στην υπενθύμιση ότι κατά την επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού Μ. Βαλς στο Ισραήλ πριν από οκταήμερο, ο Ισραηλινός ομόλογός του Μ. Νετανιάχου, είχε αντιδράσει για τη σημερινή διάσκεψη, δηλώνοντας ότι δεν θα συμμετείχε αλλά θα δεχόταν μια πρωτοβουλία για μια «τετ-α-τετ» συνάντηση με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο κ. Ερό υπογράμμισε, ότι «σήμερα όλα είναι μπλοκαρισμένα και δεν υπάρχει διάλογος ανάμεσα στους δύο, …εδώ και εννέα χρόνια όλες οι προσπάθειες έχουν αποτύχει, γι αυτό και η Γαλλία πήρε αυτή την πρωτοβουλία και όλες οι χώρες που συμμετέχουν σήμερα, επιθυμούν να ανοίξουν το δρόμο για την επανεκκίνηση του διαλόγου» .

Συνέχεια της σημερινής διάσκεψης θα είναι μια νέα συνάντηση το φθινόπωρο.

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα