Διεθνής Αμνηστία: Να μεταφερθούν εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες χώρες οι πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση να μεταφέρουν εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τους πρόσφυγες που ξεπαγιάζουν

Οι πρόσφυγες, παγιδευμένοι από τις απάνθρωπες πολιτικές της Ε.Ε., κινδυνεύουν να παγώσουν μέχρι θανάτου στα ελληνικά νησιά εν μέσω του χιονιά.

Από την υιοθέτηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας τον περασμένο Μάρτιο έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν «αποθηκεύσει» τους αιτούντες άσυλο στα ελληνικά νησιά, με σκοπό να τους στείλουν πίσω στην Τουρκία, θεωρώντας εσφαλμένα ότι τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων θα γίνουν σεβαστά στη γειτονική χώρα. Όμως, οι επιστροφές δεν συνέβησαν με τον τρόπο που οι ηγέτες ανέμεναν, με αποτέλεσμα υπερπληθυσμό, αυξανόμενη αγωνία και χαμένες ελπίδες.

«Οι σοκαριστικές εικόνες ανδρών, γυναικών και παιδιών που επιβιώνουν σε σκηνές σκεπασμένες από χιόνι, σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός, αποτελούν μαύρη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση και αποτυπώνουν το ανθρώπινο κόστος της συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε και της Τουρκίας. Η αποστολή της Διεθνούς Αμνηστίας στα ελληνικά νησιά τον Δεκέμβριο έδειξε ότι οι σημερινές άθλιες συνθήκες θα έπρεπε να είχαν προβλεφθεί και να είχαν ληφθεί μέτρα για την αποφυγή τους», ανέφερε η Λία Γώγου, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ελλάδα.

Αυτή τη στιγμή, και σε αυτές τις θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, ζωές ανθρώπων βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο. Για το λόγο αυτό, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας ζητεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αναλάβουν άμεσα δράση και, πιο συγκεκριμένα, να θέσουν ως ύψιστη προτεραιότητά τους τις ανθρώπινες ζωές και να συνεργαστούν με τις άλλες κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ε.Ε. για να μεταφερθούν οι πρόσφυγες εκτός των ελληνικών νησιών και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να διασφαλίσουν ότι:

• Οι παγιδευμένοι στα ελληνικά νησιά αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα για να καταγραφούν, θα τους εξασφαλισθεί κατάλληλη υποδοχή και θα εξετασθούν οι αιτήσεις ασύλου τους, με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

• Κατόπιν συντονισμένων προσπαθειών, η Ελλάδα θα παράσχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις υποδοχής και ότι οι αιτήσεις ασύλου θα καταγράφονται και θα εξετάζονται δεόντως.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα