Διεθνής Αμνηστία: Η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε την συνέχιση της φυλάκισης έξι ακτιβιστών για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανάμεσά τους και της διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, ανακοίνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση καταγγέλλοντας «παρωδία δικαιοσύνης».

Οκτώ ακτιβιστές, ανάμεσά τους και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία Ιντίλ Εζέρ, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου μαζί με δύο εκπαιδευτές , έναν Σουηδό και έναν Γερμανό.

«Εξι από αυτούς τέθηκαν υπό κράτησιν και τέσσερις αποφυλακίσθηκαν με αναστολή», δήλωσε ο Αντριου Γκάρντνερ, ειδικός ερευνητής για την Τουρκία στην Διεθνή Αμνηστία.

«Κατηγορούνται για την διάπραξη εγκλήματος για λογαριασμό τρομοκρατικής οργάνωσης, χωρίς συμμετοχή σε αυτήν », πρόσθεσε.

Ο όρος «τρομοκρατική οργάνωση» χρησιμοποιείται συνήθως από τις τουρκικές αρχές για να περιγράψει τους υποστηρικτές του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται μεταξύ άλλων για την υποκίνηση του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, ή τα μέλη του PKK.

Διεθνής Αμνηστία: Η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία

Η Διεθνής Αμνηστία δήλωσε σήμερα πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει πλέον «εντελώς ξένες» στην Τουρκία μετά τη σύλληψη της διευθύντριας της οργάνωσης στη χώρα και άλλων πέντε ακτιβιστών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

«Τούρκοι εισαγγελείς είχαν δώδεκα ημέρες για να αποδείξουν το προφανές: ότι αυτοί οι δέκα ακτιβιστές είναι αθώοι. Η απόφαση να προχωρήσουν δείχνει πως η αλήθεια και η δικαιοσύνη έχουν γίνει εντελώς ξένες στην Τουρκία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι.

«Αυτή δεν είναι μια νόμιμη έρευνα, αυτό είναι ένα πολιτικά υποκινούμενο κυνήγι μαγισσών που προδιαγράφει ένα τρομακτικό μέλλον για τα δικαιώματα στην Τουρκία.»

Το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση τεσσάρων από τους ακτιβιστές, ανέφερε η εφημερίδα Hürriyet. Οι δέκα ακτιβιστές συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής που ακολούθησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους συλληφθέντες για ενέργειες που εντάσσονται στα παρεπόμενα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Οι συλλήψεις εντάσσονται στο άνευ προηγουμένου πογκρόμ που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, στο πλαίσιο του οποίου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι, αντίπαλοι του Ερντογάν, μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί.

Το Βερολίνο καταδικάζει τη φυλάκιση των ακτιβιστών

Το Βερολίνο καταδίκασε σήμερα την «αδικαιολόγητη» φυλάκιση των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ αυτών του Γερμανού Πέτερ Στόιτνερ, αφού οι αρχές αποφάσισαν τη συνέχιση της κράτησης ομάδας ακτιβιστών με την κατηγορία ότι ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση.

Μεταξύ αυτών ήταν και η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τον Πέτερ Στόιτνερ, η φυλάκιση του οποίου είναι αδικαιολόγητη, και εργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα για τον στηρίξουμε» επισήμανε ο εκπρόσωπος τύπου της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Twitter.

«Η γερμανική κυβέρνηση καταδικάζει τη σύλληψη του Πέτερ Στόιτνερ και άλλων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ζητάμε να αποφυλακιστεί σύντομα» τόνισε από την πλευρά της μια εκπρόσωπος τύπου του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το να συνδέονται οι προασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της Δημοκρατίας, όπως ο Πέτερ Στόιτνερ, με υποστηρικτές των τρομοκρατών είναι «παράλογο», συμπλήρωσε η Γερμανίδα αξιωματούχος.

Δέκα Τούρκοι ακτιβιστές που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μεταξύ του η διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας στην Τουρκία, η Ιντίλ Εσέρ, συνελήφθησαν την 5η Ιουλίου, μαζί με δύο ξένους εκπαιδευτές, έναν Σουηδό και έναν Γερμανό, τον Πέτερ Στόιτνερ, που εργάζεται σε διάφορες οργανώσεις παγκοσμίως.

Η τουρκική κυβέρνηση «καταλύει τη Δημοκρατία και το Κράτος δικαίου» ήταν η αντίδραση του ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας, Μάρτιν Σουλτς, στο περιοδικό Der Spiegel, ενώ καταφέρθηκε κατά της Γερμανίδας καγκελαρίου διότι «παραμένει σιωπηλή» μπροστά στις ενέργειες της Τουρκίας.

ΠηγέςReuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα