Διεθνής Αμνηστία:Απάνθρωπες συνθήκες για χιλιάδες πρόσφυγες

metanastes708_21Κάλεσμα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας από τις ελληνικές αρχές να χρησιμοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα, ώστε να παράσχουν κατάλληλο και ασφαλές καταφύγιο, επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής και κατάλληλη ιατρική φροντίδα για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στην Ελλάδα

Παράλληλα, η Δ.Α. ζητά να διασφαλιστούν ότι όλες οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των γυναικών σε κατάσταση εγκυμοσύνης, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ανθρώπων με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις, ώστε έχουν πρόσβαση σε κατάλληλες υπηρεσίες και φροντίδα.

Η οργάνωση αναφέρει πως «καθώς η Ευρώπη κωλυσιεργεί στην παροχή λύσεων για τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από την Ελλάδα, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά παραμένουν σε βρώμικες και μη ασφαλείς αποθήκες ή σκηνές. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δράσει άμεσα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ευημερίας τους».

Ακόμη σε ανακοίνωσή της περιγράφει πως ηλικιωμένοι, γυναίκες σε κατάσταση προχωρημένης εγκυμοσύνης και νεογέννητα κοιμούνται καταγής μέσα στην ανυπόφορη ζέστη του καλοκαιριού. Άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις και σωματικές αναπηρίες, βρίσκονται σε ακατάλληλες τοποθεσίες, μακριά από νοσοκομεία. Επίσης, η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει, πως χιλιάδες παιδιά για μία ακόμη χρονιά είναι εκτός σχολείου.

«Η πλειοψηφία των ανθρώπων βρίσκεται σε αυτές τις απαράδεκτες και επιδεινούμενες συνθήκες εδώ και μήνες, βασιζόμενη κυρίως στην υποστήριξη εθελοντών, ακτιβιστών και μη κυβερνητικών οργανώσεων. Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο από το να περιμένουν, σε άθλιες συνθήκες, με ελάχιστη πληροφόρηση και αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον τους.

» Η Ευρώπη πρέπει να προσφέρει θέσεις επανεγκατάστασης και άλλες διόδους εισδοχής, και να μοιραστεί την ευθύνη για την παροχή προστασίας των προσφύγων. Όμως, τώρα, η Ελλάδα πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας και αξιοπρέπειας των ανθρώπων που φιλοξενεί», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα