Διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας και Πολιτειακό οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης

Η καθιέρωση της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας και οι αλλαγές στο Πολιτειακό, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, είναι σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι επόμενοι πολιτικοί στόχοι της κυβέρνησης, που παράλληλα με την οικονομική επανεκκίνηση θα δρομολογηθούν μετά την έκθεση Θεσσαλονίκης.

Πράγματι, κατά την επικείμενη αναθεώρηση του συντάγματος η κυβέρνηση ετοιμάζει πρωτοβουλία για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, αλλά και κατάθεση του «Κλεισθένη» στη Βουλή, του σχεδίου δηλαδή νόμου που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση, την απλή αναλογική, το «σπάσιμο» της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, αλλά και την πεντάμηνη μετάθεση και διεξαγωγή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση στις 13 και 20 Οκτωβρίου του 2019.

Αναφορικά με την ιστορική παρέμβαση  στη σχέση Κράτους – Εκκλησίας ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, μιλώντας στην ΕΡΤ, επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα του Τύπου λέγοντας: «Οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας πρέπει να είναι διακριτές. Και το Κράτος και η Εκκλησία έχουν να επιτελέσουν έναν σπουδαίο ρόλο στα πλαίσια της ελληνικής κοινωνίας, οπότε θεωρώ ότι αυτά τα ζητήματα εκσυγχρονισμού του δημόσιου βίου αλλά και περισσότερης ελευθερίας στην Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία είναι κάτι το οποίο όλοι πρέπει να το θέλουμε».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι οι έλληνες κληρικοί θα συνεχίσουν να είναι δημόσιοι υπάλληλοι καθώς πλην όλων των άλλων λειτουργικών σχέσεών τους με το ελληνικό κράτος θα μισθοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό όπως γίνεται σήμερα, αλλά και ότι «ο πρωθυπουργός εγκαίρως άνοιξε το ζήτημα και θα πάμε στις απαραίτητες θεσμικές τομές που χρειάζεται η Ελλάδα μετά την κρίση».

Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι οι αλλαγές θα αποτελούν περισσότερο εξωραϊστική παρέμβαση παρά ριζική μεταρρύθμιση καθώς στα πλαίσια της καθιέρωσης της διακριτότητας Κράτους και Εκκλησίας θα περιλαμβάνεται ο πλήρης σεβασμός στην Ορθόδοξη Εκκλησία και τον ιστορικό της ρόλο αλλά και η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους με αναγνώριση της Ορθοδοξίας σαν ιστορικά επικρατούσας θρησκείας, όπως και η κατοχύρωση της υποχρεωτικότητας του πολιτικού μόνο όρκου στις ορκωμοσίες των αιρετών του πολιτεύματος, των δικαστών και των λοιπών δημόσιων λειτουργών.

Σχέση μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων

Καθώς ο κ. Τσίπρας βάζει στην ατζέντα της δημόσιας συζήτησης τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας, έστω και σε αυτή τη light εκδοχή, φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Και μπορεί ο Τέρενς Κουίκ να είπε χθες ότι θα παλέψει μέσα στο κόμμα του για να στηριχθεί ο διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, ο Πάνος Καμμένος, όμως, πρόκειται να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο τις επόμενες ημέρες «για να καθορίσουν ‘από κοινού’ τη στάση τους», όπως αποκάλυψε χθες ο κ. Τοσουνίδης. «Οι θέσεις των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι γνωστές και σταθερές.

Η προσπάθεια για απομόνωση της Εκκλησίας δεν είναι αποδεκτή από εμάς» δήλωσε χθες ο νέος εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Θεόδωρος Τοσουνίδης και προειδοποίησε: «Πρέπει να έχουμε αίσθηση ποια είναι η Πίστη, η πεποίθηση και η επιθυμία του ελληνικού λαού. Θα υπερασπιστούμε τη σχέση της Εκκλησίας με την ελληνική κοινωνία. Δεν θα επιτρέψουμε την περαιτέρω προσπάθεια απομόνωσής της».

Αλλαγές και στο Πολιτειακό

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, τη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση η κυβέρνηση θα την ανοίξει με συγκεκριμένη πρωτοβουλία τον επόμενο μήνα, παρότι επισήμως η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα κατατεθεί τον Οκτώβριο, με την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Με βάση τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, οι θεσμικές πρωτοβουλίες του κ. Τσίπρα θα καταλάβουν μαζί με τις οικονομικές εξαγγελίες μεγάλο κομμάτι της παρουσίας του στην επόμενη ΔΕΘ, που θα αποτελέσει και την έναρξη της άτυπης προεκλογικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες άλλων πηγών που δεν επιβεβαιώνονται, προς στιγμήν, από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας ετοιμάζει και αλλαγές στο Πολιτειακό στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, δηλαδή για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τον λαό, με αποσύνδεση της εκλογής του από τη διενέργεια εθνικών εκλογών, αλλά αύξηση αρμοδιοτήτων, ενώ προγραμματίζεται και η συζήτηση και κατάθεση σχεδίου νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, με στόχευση στην ψήφο των Ελλήνων που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά οι αλλαγές αυτές που πρόκειται να προτείνει το κυβερνών κόμμα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης να τεθούν σε δημοψήφισμα, μέσα στο 2018.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα