Διαμαρτυρία ΑμεΑ έξω από το υπουργείο Οικονομικών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούν το πρωί της Παρασκευής περίπου 100 άτομα με αναπηρία και χρονιές παθήσεις.

Η κινητοποίηση της ΕΣΑμεΑ αφορά, μεταξύ άλλων, την καταβολή του κοινωνικού μερίσματος, που ταλαιπωρεί τα άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ διαμαρτύρεται για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλειδη Τσακαλώτου κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών στις 17 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός είχε δεσμευθεί  για την αντιμετώπιση των περισσότερων αιτημάτων των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στο πλαίσιο ρύθμισης που θα ανακοινωνόταν τον Σεπτέμβριο.

«Τέσσερις μήνες μετά και ακόμη δεν έχει υπάρξει ούτε καν ενημέρωση του υπουργείου σχετικά με τις ενέργειες που θα έπρεπε να είχαν ακολουθηθεί προς επίλυση των σοβαρών θεμάτων που ταλαιπωρούν εκατοντάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους σε όλη τη χώρα», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΣΑμεΑ.

Αναλυτικά, τα αιτήματα των ατόμων με αναπηρία είναι τα εξής: 

– Εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια (αφορά στο μέρισμα, στο επίδομα στέγασης, στο ΚΟΤ κλπ.),

– Μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία

– Απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, από τα τεκμήρια του εισοδήματος και από τον ΕΝΦΙΑ

– Αύξηση του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία

– Επαναφορά της ρύθμισης του άρθρου 18 του ν. 4172/2013, που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα