Διακόπτονται την Παρασκευή όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν

Όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν διακόπτονται από την Παρασκευή, μετά από αίτημα της ιρακινής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας προς τις ξένες χώρες και τις διεθνείς αεροπορικές εταιρείες.

Η κίνηση αποτελεί κλιμάκωση της πίεσης της Βαγδάτης προς την Περιφερειακή Κυβέρνηση του Κουρδιστάν, η οποία διοργάνωσε τη Δευτέρα δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, αυτόνομης και αυτοδιοικούμενης επαρχίας του βόρειου Ιράκ.

Οι στρατοί της Τουρκίας, του Ιράν και του Ιράκ, εξάλλου, πραγματοποίησαν κοινά νυχτερινά γυμνάσια σε τουρκικό έδαφος, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, απειλώντας ουσιαστικά το καθεστώς του Ιρακινού Κουρδιστάν υπό τον πρόεδρο Μασούντ Μπαρζανί με τριπλή εισβολή προς αποκατάσταση του ελέγχου της ιρακινής ομοσπονδιακής εξουσίας στο κουρδικό τμήμα της χώρας.

Ο κ. Μπαρζανί, πάντως, έχει δηλώσει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, στο οποίο οι κάτοικοι του Ιρακινού Κουρδιστάν εκφράστηκαν με 92% υπέρ της ίδρυσης ανεξάρτητου κράτους, δεν σημαίνει άμεση κήρυξη απόσχισης από το Ιράκ, αλλά έναρξη συνομιλιών για ένα «βελούδινο» διαζύγιο.

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ Αλ Αμπάντι, ωστόσο, επικαλούμενος το ιρακινό σύνταγμα, τόνισε ότι καμία συζήτηση μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ δεν μπορεί να γίνει στη βάση του δημοψηφίσματος, το οποίο η ιρακινή κυβέρνηση θεωρεί άκυρο και παράνομο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιρακινό Κουρδιστάν διαθέτει δικές του ένοπλες δυνάμεις, τους γνωστούς Πεσμεργκά, ενώ ελέγχει και τα σύνορα Τουρκίας – Ιράκ, αφού αυτά ανήκουν εξ ολοκλήρου στο έδαφος της αυτόνομης κουρδικής περιοχής.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα