Διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Διακυμάνσεις εμφανίζει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο καλείται να διαχειριστεί από τη μία το αρνητικό διεθνές κλίμα και από την άλλη την αναβάθμιση – έκπληξη της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,27% στις 836,41 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 11 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 7,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 0,45% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.138,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 0,21% στις 906,92 μονάδες.

Το ΧΑ δείχνει να μην μπορεί να ξεφύγει από το άσχημο διεθνές κλίμα, αλλά και την εσωτερική πολιτική αβεβαιότητα, που ναι μεν είναι ελεγχόμενη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ανακόπτει την επενδυτική όρεξη για ανάληψη ρίσκου στην ελληνική αγορά. Η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, άλλωστε, έδειξε ότι η πολιτική σκηνή στη χώρα παραμένει αναστατωμένη, με τα σενάρια να είναι όλα ανοιχτά.

Γι’ αυτό το λόγο το ΧΑ δείχνει ανήμπορο να αποτυπώσει τη θετική έκπληξη που επιφύλαξε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s στη χώρα, αναβαθμίζοντας την κατά δύο βαθμίδες. Μάλιστα, ο οίκος, μίλησε για “καθαρή” έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, με “μαξιλάρι” 18 δισ. ευρώ, υψηλότερο άλλων μετα-μνημονιακών κρατών.

Τώρα, όπως σημειώνουν σήμερα εγχώριοι αναλυτές, αν και το γεγονός της αναβάθμισης βοηθά πολύ την Ελλάδα, οι εκτιμήσεις για την “καθαρή έξοδο” της χώρας από τα μνημόνια δεν καλλιεργούν επουδενί κλίμα εμπιστοσύνης. Είναι σαφές άλλωστε τα τελευταία χρόνια ότι τα ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια βασίζονται στην παρουσία των επίσημων δανειστών για την ομαλή πορεία της Ελλάδας στα μετά την κρίση χρόνια.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, το Capital.gr σήμερα αναδεικνύει και τη διαφορά των δύο τελευταίων αναβαθμίσεων της Ελλάδας από τη Moody’s (21/2) και την Fitch (16/2), τονίζοντας ότι στα κείμενα των ανακοινώσεων υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για την εποπτεία που έρχεται οι οποίες συνδέονται με μία κρίσιμη παράμετρο: το αν και πότε θα γίνουν οι νέες παρεμβάσεις στο χρέος.

Η Moody’s εκτιμά ότι έρχεται μία “καθαρή” έξοδος από το Μνημόνιο. Μιλά για δεσμεύσεις ετών που θα είναι όμως συνδεδεμένες με το χρέος (σ.σ. στο οποίο δεν βλέπει άμεσες νέες ανάγκες για παρεμβάσεις αλλά μόνο δεσμεύσεις των εταίρων), ενώ η Fitch έκανε λόγο για υβριδική εποπτεία με προαπαιτούμενα που θα συνδέονται με τις περικοπές αφορολογήτου-συντάξεων που έχουν ήδη θεσπιστεί για το 2019-2020.

Στο ταμπλό τώρα, οι Aegean, EEE, Grivalia και Jumbo σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, ασκώντας πιέσεις στον γενικό δείκτη, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΟΤΕ, Folli Follie, Λάμδα, Alpha Bank, Τέρνα Ενεργειακή, ΕΧΑΕ, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, η ΓΕΚ Τέρνα σημειώνει κέρδη 1,15%, ενώ χαμηλότερη του 1% είναι η άνοδος σε Eurobank, Motor Oil, Πειραιώς, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Σαράντη, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχαλκο και Τιτάν.

 

πηγή   capital.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα