Διαθέσεις ανόδου στην Ευρώπη κόντρα στις τεχνολογικές πιέσεις

Σε θετικό έδαφος κινούνται, στο μεγαλύτερο μέρος τους, οι ευρωαγορές, αναπτύσσοντας αντιστάσεις στις πιέσεις από το αμερικανικό “μέτωπο”, με την Τεχνολογία πάντως να δέχεται πιέσεις.

Πράγματι, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επιδεικνύουν διαθέσεις ανάκαμψης, μετά από τις χθεσινές ισχυρές απώλειες στα ταμπλό, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να ενισχύεται κατά 0,26% στις 374,67 μονάδες.

Στο Λονδίνο, εν τω μεταξύ, ο FTSE 100 κερδίζει 0,23%, στον απόηχο της χθεσινής συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για μια μεταβατική περίοδο μετά το Brexit, η οποία θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου 2019 και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Στα υπόλοιπα μεγαλύτερα δυτικά χρηματιστήρια της Ευρώπης, ο γαλλικός CAC 40 διαμορφώνεται 0,05% υψηλότερα, ενώ ο DAX, στη Φρανκφούρτη, γνωρίζει άνοδο 0,07%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB σημειώνει, πάντως, πτώση 0,05%, ο ισπανικός IBEX 35 υποχωρεί κατά 0,07% και ο πορτογαλικός PSI 20 καταγράφει κέρδη 0,12%.

Αυτά, εν μέσω του στο αρνητικού κλίματος στην Ασία, η οποία ουσιαστικά πήρε τη “σκυτάλη” από την Wall Street που στη χθεσινή της συνεδρίαση, βρέθηκε αντιμέτωπη με τεχνολογικό sell-off, μετά την είδηση για τις παραβιάσεις που υπέστησαν τα προσωπικά δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, με τη μετοχή του κοινωνικού δικτύου να σημειώνει “βουτιά” 6,8%. Ο Dow Jones έχασε 335 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 1,8% και ο S&P 500 βρέθηκε 1,4% κάτω.

Σημειωτέον πως ο τεχνολογικός κλάδος, σήμερα, στην Ευρώπη, σημειώνει αρνητικές επιδόσεις, αντικατοπτρίζοντας τις ανησυχίες που έχει πυροδοτήσει η υπόθεση του Facebook.

Ο τεχνολογικός “γίγαντας” έχει βρεθεί στο “στόχαστρο”, έπειτα από την είδηση ότι η εταιρεία Cambridge Analytica συγκέντρωσε προσωπικά στοιχεία από περισσότερους από 50 εκατομμύρια χρήστες του Facebook, προκειμένου να αναπτύξει τεχνικές για την υποστήριξη της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Οι επενδυτές, μεταξύ άλλων, αναμένουν την απόφαση νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve, η οποία θεωρείται πολύ πιθανό, μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασής της αύριο, να ανακοινώσει νέα αύξηση των επιτοκίων. Το ενδεχόμενο αυτό ασκεί περαιτέρω πιέσεις στις μετοχές.

Το ευρώ κερδίζει έδαφος έναντι του δολαρίου, καθώς ενισχύονται τα “στοιχήματα” ότι η ΕΚΤ θα περιορίσει την αγορά ομολόγων φέτος και θα αυξήσει τα επιτόκια γύρω στα μέσα του 2019. Να ενδυναμώνεται, έναντι του δολαρίου, συνεχίζει και η στερλίνα, μετά το deal ΕΕ – Βρετανίας για τη μεταβατική περίοδο μετά το Brexit.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα