Διαδήλωση στο Νεπάλ κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Εκατοντάδες νέοι και μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του Νεπάλ, Κατμαντού, απαιτώντας καθαρότερη ατμόσφαιρα και περιβάλλον χωρίς ρύπανση. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για το δικαίωμα στην καθαρή ατμόσφαιρα, οι νεαροί διαδηλωτές συμμετείχαν στη συμβολική διαμαρτυρία «Maskmandu» –λογοπαίγνιο με το όνομα της πρωτεύουσας– ζητώντας την ενημέρωση του κόσμου για την ανησυχητική ατμοσφαιρική ρύπανση.

Φορώντας μάσκες και κρατώντας πολύχρωμα πλακάτ, οι νέοι φώναζαν συνθήματα όπως: «Δεν θέλουμε ένα μολυσμένο Κατμαντού», «Το Κατμαντού πεθαίνει», «Αγαπώ τους πνεύμονές μου». Κάποιοι μάλιστα έμειναν όλη τη νύχτα καταμεσής της κεντρικής λεωφόρου της πρωτεύουσας. Την εκστρατεία διοργάνωσε η μη κυβερνητική οργάνωση «Καθαρή Ενέργεια στο Νεπάλ» με σύνθημα «Αγαπώ τους πνεύμονές μου». Σύμφωνα με τους διοργανωτές, κύριος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου στη συνεχιζόμενη ρύπανση στην κοιλάδα του Κατμαντού αλλά και η άσκηση πιέσεων στους αρμόδιους φορείς για να αναλάβουν άμεσα συγκεκριμένες ενέργειες.

Ο επικεφαλής της μκο «Clean Energy Nepal», ο Ρατζάν Θάπα, δήλωσε ότι πλέον το Κατμαντού, η πόλη των ναών, έχει γίνει “Μασκμαντού” καθώς, όπως λέει, οι άνθρωποι δεν μπορούν πια να περπατήσουν στους δρόμους χωρίς να φορούν μάσκες, εξαιτίας της ρύπανσης. Η ποιότητα του αέρα στη χώρα των Ιμαλαΐων θεωρείται η χειρότερη στον κόσμο, ενώ το Νεπάλ κατατάσσεται στο κατώτατο σημείο μεταξύ των 180 χωρών παγκοσμίως στις μετρήσεις για την ποιότητα του αέρα. Τα τελευταία χρόνια η κοιλάδα του Κατμαντού αντιμετωπίζει σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση εξαιτίας της εκπομπής ρύπων από οχήματα, βιομηχανίες, κλιβάνους πλινθοκεραμοποιίας και από έργα επέκτασης του οδικού δικτύου.

«Εμείς, οι πολίτες, υποφέρουμε πολύ εξαιτίας της αυξανόμενης ρύπανσης αποκτώντας ασθένειες, που μερικές φορές είναι θανατηφόρες. Θέλουμε οι φωνές μας να ακουστούν στην κυβέρνηση», λέει ένας νεαρός φοιτητής.

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα