Διαγωνισμό για τον χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής, προκήρυξε το υπ. ΨΗΠΤΕ

Διαγωνισμό για τον χάρτη συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ραδιοφωνικής ευρυεκπομπής, επιλογής κέντρων εκπομπής και των τεχνικών χαρακτηριστικών αυτών, προκήρυξαν το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, η εισαγωγή του ψηφιακού ραδιοφώνου δεν θα επηρεάσει τεχνολογικά τη λειτουργία του αναλογικού ραδιοφώνου στα FM, καθόσον η εκπομπή τους γίνεται μέσω διαφορετικών συχνοτήτων. Κατά τις ίδιες πηγές, οι τεχνολογίες ψηφιακού ραδιοφώνου (Digital Audio Broadcasting, DAB και DAB+) θα αλλάξουν την έννοια της ραδιοφωνίας, όπως είναι γνωστή από το αναλογικό ραδιόφωνο υποστηρίζοντας υπηρεσίες που έως τώρα δεν παρέχονται. Το αποτέλεσμα των παραπάνω εξελίξεων είναι η ακρόαση υψηλής ποιότητας ήχου, η δυνατότητα επιλογής πολλαπλάσιων ραδιοφωνικών προγραμμάτων από τον μέχρι σήμερα τεχνολογικά διαθέσιμο αριθμό, καθώς και η ευκολία συντονισμού και λήψης χωρίς παρεμβολές για τον ακροατή. Επιπλέον θα παρέχει τη δυνατότητα μετάδοσης κειμένου και γραφικών. Σήμερα, περισσότεροι από 475 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο μπορούν να χρησιμοποιήσουν πάνω από 800 διαφορετικές υπηρεσίες DAB.

Το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των τεχνολογιών αυτών στον ελλαδικό χώρο είναι ο σχεδιασμός ενός χάρτη συχνοτήτων ψηφιακής ραδιοφωνίας, όπου θα καθορίζονται οι χρήσεις των συχνοτήτων DAB που διαθέτει η Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις της RRC GE06, στη Band III και στην L-Band. Οι συχνότητες αυτές θα μπορούν στη συνέχεια να διατεθούν για την υλοποίηση δικτύων DAB/DMB στον ελλαδικό χώρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα