Διήμερη επίσκεψη του Αλ.Τσίπρα στην Τεχεράνη

Διήμερη επίσκεψη  θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός,σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα,στο Ιράν.9A2536A59CDA8B160A1B2C6B14714BC6

Ιδιαίτερο στοιχείο της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη είναι ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη  ηγέτη δυτικής χώρας  μετά την επίτευξη της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Την ελληνική αντιπροσωπία θα απαρτίζουν εκτός του πρωθυπουργού, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας και ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Τσίπρας.

Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, Αθήνα και Τεχεράνη, έχουν άριστες διπλωματικές σχέσεις στους τομείς της ενέργειας, της ασφάλειας, της εκπαίδευσης αλλά και του πολιτισμού. Η Ελλάδα, σε διπλωματικό επίπεδο, έχει δημιουργήσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ιράν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η  επίσκεψη της ελληνικής κυβέρνησης στην Τεχεράνη αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που θα θέσει τον θεμέλιο λίθο για την διεύρυνση των σχέσεων της χώρας μας με το Ιράν και θα τονίσει τον θετικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης η ελληνική αντιπροσωπεία έχει σκοπό να καταστεί η Ελλάδα πύλη του Ιράν προς την Ευρώπη,καθώς μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, δίνει πλέον τη δυνατότητα στην Τεχεράνη να κάνει ενεργειακό άνοιγμα προς την Ευρώπη, με στόχο να διοχετεύσει το φυσικό αέριο από την περιοχή με το μεγαλύτερο απόθεμα φυσικού αερίου στον κόσμο, South Pars .

Ενδεικτικά είναι τα όσα ανέφερε και ο Ιρανός πρέσβης, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική θέση της Ελλάδας ως «πύλη των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ βρίσκεται κοντά στη Μέση Ανατολή, είναι μέλος του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της ευρωζώνης, και η ανάπτυξη σχέσεων μαζί της έχει σημασία για μας».

Τα Κυριότερα θέματα που θα συζητηθούν μεταξύ των δυο κυβερνήσεων είναι η ενέργεια και η συνεργασία για τη σταθεροποίηση και την προώθηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή,τον κατασκευαστικό τομέα, τη διαχείριση υδάτινων πόρων, τον τουρισμό με στόχο την προσέλκυση ιρανών τουριστών στην Ελλάδα, τον πολιτισμό ο οποίος αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα και των δύο χωρών, το χρηματοπιστωτικό και τον αγροδιατροφικό τομέα, καθώς και τη φαρμακοβιομηχανία.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ιράν θα ξεκινήσει από την ιστορική πόλη του Ισφαχάν και θα συνεχιστεί στην Τεχεράνη, όπου ο Αλ.Τσίπρας και η κυβερνητική αντιπροσωπία θα συναντηθούν με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν, συμπεριλαμβανομένων του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και του προέδρου, Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συναντήσεων θα υπογραφεί σειρά διμερών συμφωνιών.


Αλ.Τσίπρας: Η Ελλάδα «γέφυρα» ανάμεσα στην Ευρώπη και το Ιράν

Το πλαίσιο της στρατηγικής, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασίας με το Ιράν παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στο τεχνολογικό πάρκο της Τεχεράνης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν σε θέματα τεχνολογίας και καινοτομίας, ενέγειας, εμπορίου, πολιτισμού και ναυτιλίας.IMG_1577

Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό, ο επικεφαλής του τεχνολογικού πάρκου, Μαχντί Τσαφαρίνια χαρακτήρισε τον κ. Τσίπρα ως τον πιο ανεξάρτητο ηγέτη της Ευρώπης.Τόνισε ότι το πάρκο εχει μέλη πάνω από 30 επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας, ενω δραστηριοποιούνται πάνω από 3.000 επιστήμονες.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης να αναπτύξει σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με το Ιράν και διαβεβαίωσε τους Ιρανούς ότι η Ελλάδα θα γίνει γέφυρα που θα ενώσει ενεργειακά, οικονομικά και εμπορικά το Ιράν με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Aύριο η συνάντηση με τον Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί – Ταξίδι ουσιαστικής επανεκκίνησης και ενίσχυσης των σχέσεων των δυο χωρών, χαρακτήρισε την επίσκεψή του στο Ιράν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα