Διάσκεψη στη Ρόδο για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα με ευρωπαίους και άραβες υπουργούς Εξωτερικών

Τις ημέρες που στην Αθήνα θα φτάνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων για τη διάσκεψη των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η Ρόδος (8 και 9 Σεπτεμβρίου) θα υποδέχεται 7+7 ευρωπαίους και άραβες υπουργούς Εξωτερικών, προσκεκλημένους του Νίκου Κοτζιά σε μια διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, μέχρι στιγμής -ο αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να αυξηθεί- οριστικοποιήθηκε η συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών από Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Κύπρο, Ιταλία, Κροατία, Σλοβακία, Αίγυπτο, Ιορδανία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Λιβύη, Σαουδική Αραβία και Τυνησία.

Στόχος της πρωτοβουλίας του έλληνα υπουργού Εξωτερικών είναι η Διάσκεψη της Ρόδου να δώσει αφορμή για πολιτικές, οικονομικές και πολιτιστικές συνεργασίες ανάμεσα στις δύο όχθες, την ευρωπαϊκή και την αραβική, με απώτερο στόχο ένα πιο ασφαλές περιβάλλον.

Κοινές πρόκλησεις, το προσφυγικό, οι περιβαλλοντικές προκλήσεις και η αντιμετώπιση του εξτρεμισμού.

Η Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, αντανακλά τη βούληση της Ελλάδας να συμβάλει στη σταθεροποίηση της περιφέρειάς της σε συνεργασία με χώρες που, αν καταφέρουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους, έχουν πραγματική δυνατότητα επιρροής στον ευρύτερο πολιτικό χώρο της περιοχής.

Η Διάσκεψη της Ρόδου συγκαλείται για πρώτη φορά.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα