Δημ. Παπαδημούλης: Ολοφάνερο ότι η συνταγματική διάταξη περί ευθύνης υπουργών χρειάζεται αναθεώρηση

Σε σημερινή του συνέντευξη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» (Κ. Σαββόπουλο) ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επεσήμανε τα ακόλουθα:

Υπάρχουν διατάξεις του Συντάγματος, που είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται αλλαγή. Παράδειγμα αυτή η άθλια ρύθμιση του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Δεν θα βρείτε καμία τέτοια διάταξη, που οδηγεί σε τόσο εύκολη ατιμωρησία, σε Σύνταγμα δημοκρατικής, ευρωπαϊκής χώρας

Η κα Γεννηματά έκανε το αυτονόητο, σπεύδοντας να ανταποκριθεί σε μια πρόσκληση διαλόγου για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον συνταγματικό μας χάρτη. Η πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό, με διάλογο και πολιτικό και κοινωνικό.

Νομίζω ότι υπάρχουν ορισμένες διατάξεις του Συντάγματος, που είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται αλλαγή και σε αυτό υπάρχει μια ευρύτατη, συντριπτική συναίνεση και σε επίπεδο κοινωνίας. Παράδειγμα αυτή η άθλια ρύθμιση του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών. Δεν θα βρείτε καμία τέτοια διάταξη, που οδηγεί σε τόσο εύκολη ατιμωρησία, σε Σύνταγμα δημοκρατικής, ευρωπαϊκής χώρας.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της κας Γεννηματά, που είναι αρκετές ενδιαφέρουσες και προσωπικά με ορισμένες από αυτές είμαι και σύμφωνος, και ήταν αποτέλεσμα επεξεργασίας από συνταγματολόγους με κύρος, όπως είναι ο κ. Αλιβιζάτος κ.ά., είχαμε μια αλυσιδωτή αντίδραση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε «ουρά» του Βενιζέλου, υιοθετώντας πάλι ένα επιχείρημα ακραίου φανατισμού και μικροπολιτικής, και αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων

Ξεκίνησε από τον Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος είπε ότι τώρα δεν πρέπει να γίνει καμία συζήτηση για αλλαγή του Συντάγματος, με το πρωτοφανές, σε αντιδημοκρατικότητα, διχαστική λογική και φανατισμό, επιχείρημα ότι ο λόγος που δεν πρέπει να γίνει αυτή η αλλαγή είναι γιατί έχουμε κυβέρνηση Τσίπρα. Με αυτή τη λογική, πάντα σε κάποιους δεν θα αρέσει η κυβέρνηση που εκλέγεται με δημοκρατικές διαδικασίες και έτσι δεν θα πρέπει να γίνει ποτέ αναθεώρηση του Συντάγματος.

Λίγες μέρες μετά τον Βενιζέλο ήρθε ως «ουρά» του ο Κυρ. Μητσοτάκης, λέγοντας κι αυτός όχι στην αλλαγή του Συντάγματος τώρα, προτείνοντας αυτό να γίνει αργότερα όταν ωριμάσουν οι συνθήκες.

Λυπάμαι, γιατί ο κ. Μητσοτάκης υιοθετεί πάλι ένα επιχείρημα ακραίου φανατισμού και μικροπολιτικής και δείχνει με αυτόν τον τρόπο κατώτερος των περιστάσεων. Κι αν είναι έτσι, τότε γιατί ετοίμαζε και παρουσίαζε σε προσυνέδρια τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει για λόγους μικροπολιτικής αυτή την γκέλα. Το ίδιο έκανε και στο θέμα του Μακεδονικού, γιατί ήθελε να «θάψει» τη γραμμή του Βουκουρεστίου, τη γραμμή του πατέρα του, που ακολουθεί η κυβέρνηση κι ο Τσίπρας, λέγοντας ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για λύση. Για το μόνο που νομίζει ότι είναι ώριμες οι συνθήκες είναι για να γίνουν εκλογές αύριο, μπας και γίνει πρωθυπουργός. Αλλά κι αυτό, απ’ ό,τι φαίνεται, το απορρίπτει η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Είμαι έκπληκτος με αυτή την μικροπολιτική. Εκτός εάν υπάρχει σ’ αυτές τις αρνήσεις η σκοπιμότητα να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, σχετικά με τη θωράκιση της ατιμωρησίας πρώην υπουργών και πρωθυπουργών με αυτή την άθλια συνταγματική ρύθμιση.

Πρέπει να επιταχύνουμε, ώστε μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχουν γίνει τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί

Η απάντηση Μοσκοβισί στην ερώτησή μου δείχνει ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θεωρούν ότι η πραγματικότητα, οι αριθμοί, η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας θα δημιουργήσουν δυσκολία στο να τεθούν υπερβολικά αιτήματα και παράλογες ενστάσεις από το ΔΝΤ στο τέλος της διαδρομής.

Ωστόσο η παραδοξότητα παραμένει. Έχουμε σχεδόν τρία χρόνια από τότε που άρχισε το τρίτο πρόγραμμα και πλησιάζουμε -κατά κοινή ομολογία- στο τέλος του, με μεγάλες προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και θυσίες του λαού, και οι οιωνοί είναι θετικοί. Εντούτοις, το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα συμμετέχει σε ένα πρόγραμμα που σε λίγο τελειώνει.

Πρέπει να επιταχύνουμε, έτσι ώστε μέσα στις 80 μέρες που απομένουν να γίνουν τα βήματα που έχουν συμφωνηθεί. Υπάρχουν δύο ζητήματα στα οποία είναι επισπεύδουσα η ελληνική πλευρά: Το 100% ελληνικής κατασκευής και ιδιοκτησίας σχέδιο ανάπτυξης για τη μεταμνημονιακή περίοδο, που θα παρουσιαστεί στις 27 Απριλίου στο Eurogroup, καθώς και η γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, ανάλογη της τρίτης κι όχι της δεύτερης αξιολόγησης.

Με αντίστοιχα ταχύτητα θα πρέπει να κινηθούν και οι δανειστές σε ό,τι αφορά στην εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και στην αποσαφήνιση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος των μνημονίων, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Έχοντας οριστικά «κλειδωμένο» το πακέτο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, θα δοθούν πρόσθετοι θετικοί πόντοι στην ήδη υπάρχουσα ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας

Αυτά τα τέσσερα ζητήματα είναι στο πλάνο, από το Eurogroup, να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου, αρκετά πριν την τυπική λήξη του μνημονίου. Από ό,τι μού είπε ο κ. Μοσκοβισί και όσα εισπράττω από τους ηγετικούς κύκλους των δανειστών, αυτός είναι ο κοινός στόχος.

Έχοντας οριστικά «κλειδωμένο» το πακέτο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, θα δοθούν πρόσθετοι θετικοί πόντοι στην ήδη υπάρχουσα ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, ότι ακόμη κι ο κ. Στουρνάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του, τονίζει τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική εξόδου της χώρας μας από τα μνημόνια.

Να επιταχύνουμε, λοιπόν, και να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια και τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και ταχύτερη μείωση της ανεργίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα