Δημ. Αβραμόπουλος: «H νόμιμη μετανάστευση θα αποτελέσει αναγκαιότητα, η Ευρώπη γερνάει»

«Στον τομέα της μετανάστευσης, είναι η στιγμή να σταματήσουμε να λειτουργούμε σε κατάσταση κρίσης. Έχουμε πετύχει πολλά και πρέπει τώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Πρέπει να μεταβούμε από την ανεξέλεγκτη στην ελεγχόμενη μετανάστευση, και από την παράτυπη στη νόμιμη, με πιο οργανωμένο τρόπο» δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξή του μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

   O Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας έθεσε τρεις βασικές προτεραιότητες για να περιοριστούν οι παράτυπες ροές: τη συνέχιση των προσπαθειών στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή, την επιτάχυνση των επιστροφών, καθώς και την ενίσχυση των νόμιμων οδών μετανάστευσης.

Σε ό,τι αφορά τη συνέχιση των προσπαθειών στη Λιβύη και τη γύρω περιοχή, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τόνισε πως όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις τους για το Καταπιστευματικό Ταμείο ΕΕ-Αφρικής, προσθέτοντας πως πρέπει επίσης να ενταθούν οι προσπάθειες στον τομέα της παροχής υποστήριξης προς τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Λιβύη και είναι εκτεθειμένοι σε απαράδεκτες συνθήκες μεταχείρισης και παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Όσοι χρήζουν προστασίας θα πρέπει να τη λάβουν και όσοι επιθυμούν και μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες προέλευσής τους θα πρέπει να βοηθηθούν εξίσου. Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τη Λιβύη σε ό,τι αφορά τη διαχείριση  των συνόρων της χώρας και παράλληλα να εργασθούμε για την περαιτέρω σταθεροποίησή της» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Σχετικά με το θέμα των επιστροφών, ο Έλληνας επίτροπος τόνισε πως θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για πιο αποτελεσματικές επιστροφές.

«Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να καταβληθούν τόσο εντός όσο και εκτός ΕΕ. Έχω απευθύνει έκκληση προς τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή να εφαρμόσουν πλήρως τη νέα εντολή (mandate) του Οργανισμού σε ό,τι αφορά τις επιστροφές. Τα κράτη μέλη θα πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουν την ευελιξία που τους παρέχεται από την Οδηγία για την Επιστροφή, και να διασφαλίσουν, γενικότερα, την αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων επιστροφών.

Ταυτόχρονα, πρέπει να συνεχίσουμε τις επαφές μας με σημαντικές χώρες προέλευσης, ώστε να βελτιωθεί η συνεργασία μας στους τομείς των επιστροφών και των επανεισδοχών. Πρέπει να δράσουμε με συντονισμένο, συνεκτικό και κοινό τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι όχι μόνο να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία πίεσης, όπως για παράδειγμα αυστηρότερη πολιτική θεωρήσεων, αλλά, επίσης, να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στον τομέα της πρόληψης» είπε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ενώ σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των νόμιμων οδών μετανάστευσης επεσήμανε πως θα πρέπει να αντικατασταθούν οι παράτυπες ροές μετανάστευσης με νόμιμες.

«H νόμιμη μετανάστευση θα αποτελέσει αναγκαιότητα, η Ευρώπη γερνάει»

«Υπάρχουν άνθρωποι που χρήζουν προστασίας όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στην Αφρική. Όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος Γιούνκερ, η Επιτροπή υποστηρίζει την έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για επανεγκατάσταση 40.000 επιπλέον προσφύγων από τη Λιβύη και τις γύρω χώρες. Έχω ήδη αποστείλει επιστολή προς όλους τους υπουργούς, και σήμερα τους ενθάρρυνα να ανταποκριθούν στον τομέα αυτό. Για να συνεχισθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί από 2015 σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, έχουμε διαθέσει πρόσθετους χρηματοδοτικούς πόρους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους οι υπουργοί θα πρέπει να εργασθούν για τη δημιουργία νόμιμων οδών, όπως το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που γερνάει. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η νόμιμη μετανάστευση θα αποτελέσει αναγκαιότητα για τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας συνολικότερα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της μετεγκατάστασης ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και σημείωσε: «Ανέφερα στους υπουργούς ότι βασίζομαι σε αυτούς ώστε να συνεχίσουν να δείχνουν αλληλεγγύη, να εφαρμόζουν τους κανόνες και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους. Σε δύο εβδομάδες, θα παρουσιάσω προτάσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει η διαχείριση του μεταναστευτικού να περάσει στο επόμενο επίπεδο. Παράλληλα, είναι πλέον εξαιρετικά επείγουσα η ανάγκη οι υπουργοί να ολοκληρώσουν τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».

Για το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ο κ. Αβραμόπουλος είπε πως οι πρόσφατες επιθέσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στη Βαρκελώνη και το Τούρκου, δείχνουν ότι η απειλή παραμένει και ότι η προσέγγισή μας πρέπει να είναι μακροπρόθεσμη ενώ συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε άμεσα μέτρα.

«Μόνο με εμπιστοσύνη και στενότερη συνεργασία μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία. Μόνο αν καταβάλλουμε κοινές προσπάθειες μπορούμε να προστατεύσουμε τους πολίτες μας. Έχει καθοριστική σημασία όχι μόνο να διαθέτουμε πληροφορίες αλλά και να τις μοιραζόμαστε» ήταν το μήνυμα του Έλληνα Επιτρόπου, ο οποίος και επεσήμανε την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών που θα διασφαλίζει ότι τα δεδομένα που σχετίζονται με τρομοκράτες και ξένους μαχητές θα ανταλλάσσονται αυτόματα μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των αστυνομικών αρχών. Όπως τόνισε, τον Οκτώβριο θα παρουσιάσει δέσμη πρακτικών μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και η ιδέα αυτή θα αποτελέσει μέρος αυτής της δέσμης.

Ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε και στην ανάγκη καταπολέμησης της ριζοσπαστικοποίησης, και ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο, στην ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και τη διαλειτουργικότητα, στην αποτελεσματικότερη προστασία των δημοσίων χώρων και των πολιτών και στην παρεμπόδιση της πρόσβασης των τρομοκρατών σε υλικά για τη πραγματοποίηση επιθέσεων.

«Την ερχόμενη εβδομάδα, θα παρουσιάσω το έργο μας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ και τη μάχη που δίνουμε κατά της τρομοκρατίας στο Διαδίκτυο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζεντιλόνι,  τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και άλλους. Θα προτείνω να ακολουθήσει ο ΟΗΕ, σε παγκόσμιο επίπεδο, μαζί με χώρες κλειδιά σε περιφερειακό επίπεδο και με διευρυμένη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, την πρωτοποριακή εργασία που πραγματοποιούμε εδώ στην Ευρώπη σε συνεργασία με τις διαδικτυακές εταιρείες. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στους τομείς της διαχείρισης της μετανάστευσης και της βελτίωσης της ασφάλειας. Έχουμε θέσει στέρεα θεμέλια και πλέον πρέπει να μεταβούμε στο επόμενο επίπεδο, συλλογικά» τόνισε Έλληνας επίτροπος.

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα