Site icon The Indicator

Δημόσια Διοίκηση, Πρόνοια, Τράπεζες και προϋπολογισμός σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα, το δημοσιονομικό, θέματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και η συνολική αποτίμηση της προόδου στα προαπαιτούμενα τίθενται σήμερα επί τάπητος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Συγκεκριμένα σήμερα έχουν καθοριστεί ολοήμερα διαδοχικά ραντεβού, ενώ αύριο οι δανειστές αναμένεται να έχουν την τελική συνάντηση με την κυβέρνηση, ώστε στη συνέχεια να αναχωρήσουν και να επιστρέψουν το Νοέμβριο για να διαπιστώσουν αν έχει υπάρξει πρόοδος.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των δανειστών διαμορφώνεται ως εξής:

– 12.00 Δημόσια Διοίκηση- (Ο. Γεροβασίλη)
– 13.30 Κοινωνική Πρόνοια (Ε. Αχτσιόγλου, Θ. Φωτίου, Ε. Τσακαλώτος)
– 15.00 Χρηματοπιστωτικά- follow up ( Δ. Παπαδημητρίου, Ε. Τσακαλώτος, Ε. Αχτσιόγλου, Σ. Κοντονής)
– 18.00 Δημοσιονομικά -follow up (Ε. Τσακαλωτος, Γ. Χουλιαράκης, Ε. Αχτσιόγλου)

Οι ίδιες πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι οι έως τώρα συναντήσεις “έχουν εξελιχθεί ομαλά και αποτελεσματικά” και ότι “λύνονται σταδιακά οι όποιες εκκρεμότητες υπάρχουν, ώστε να ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης”. Κάνουν λόγο για πολύ καλό κλίμα συνεργασίας και σημειώνουν ότι ” τα περισσότερα θέματα κλείνουν σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων”.

Ασφαλιστικό – Εργασιακό

Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας χθες στο επίκεντρο βρέθηκε και το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού στο οποίο η ίδια πηγή αναφέρει ότι κατεγράφη πρόοδος, όπως και στο ζήτημα της κοινής είσπραξης φόρων και εισφορών. Επί τάπητος τέθηκε και το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης τόσο αναφορικά με την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων, όσο και με τον επανυπολογισμό των συντάξεων, αλλά και τα οικονομικά στοιχεία του ΕΦΚΑ.

Η ίδια πηγή προανήγγειλε συμφωνία με τους δανειστές αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας για την καθιέρωση κατώτατου πλαφόν. Ανέφερε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις για τις εισφορές στον ΕΔΟΕΑΠ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, για την απαρτία στις συνελεύσεις των πρωτοβάθμιων επιχειρησιακών σωματείων συμφωνήθηκε ότι θα απαιτείται η συμμετοχή του 1/2 (σ.σ. από το 1/3 που ισχύει σήμερα) των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, για τη λήψη απόφασης απεργίας. Ανέφερε επίσης ότι καμία αλλαγή δεν θα επέλθει στις δευτεροβάθμιες και στις τριτοβάθμιες οργανώσεις, αλλά και στο χρόνο προειδοποίησης για κήρυξη απεργίας και λόγους απόλυσης των συνδικαλιστικών στελεχών.

Exit mobile version