Δημοσκόπηση Prorata: Κλείνει η ψαλίδα

Δημοσκόπηση της Prorata, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της «Εφημερίδας των Συντακτών», δείχνει πως κλείνει η ψαλίδα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι στο 5,5%
Παράλληλα, οι πολίτες επικροτούν με πολύ υψηλά ποσοστά τις κινήσεις της κυβέρνησης στον εργασιακό τομέα -χωρίς όμως αυτό να αποδίδει δημοσκοπικά κέρδη- και ζητούν ενίσχυση του Δημοσίου σε κρίσιμους τομείς παροχής υπηρεσιών (όπως η Υγεία και η Παιδεία).

Δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ

Οι πολίτες θεωρούν πλειοψηφικά ότι το δίπολο που θα κυριαρχήσει στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν αυτές- θα είναι το «ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΤΙΣΥΡΙΖΑ», ενώ φαίνεται ότι το θέμα των Πρεσπών, παρότι κυριάρχησε στην επικαιρότητα, δεν επηρεάζει -επί του παρόντος- την πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με την έρευνα, η Βουλή, από οκτακομματική σήμερα, γίνεται πλέον πεντακομματική, καταγράφοντας έτσι την συρρίκνωση και εξαφάνιση αρκετών από τα νέα κόμματα που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση, ευαγγελιζόμενα έναν διαφορετικό τρόπο να πολιτεύονται.

Πιο συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 30%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να συγκεντρώνει  24,5%. Ακολουθεί η Χρυσή Αυγή με 7%, το Κίνημα Αλλαγής με 6%, το ΚΚΕ με 5,5%, το Ποτάμι με 0,5%, οι ΑΝΕΛ με 0%, η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, η ΛΑΕ με 0,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 1%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1%, το ΜέΡΑ25 με 0,5% και η Ελληνική Λύση με 2,5%.
«Άλλο» κόμμα λέει το 2% και  «αποχή/ άκυρο / λευκό» το 8%, ενώ τέλος  «δεν ξέρω /Δεν απαντώ» το 9,5%.

Πεντακομματική βουλή δείχνει η δημοσκόπηση

Από τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η Βουλή που θα προέκυπτε θα είναι πεντακομματική, ενώ ΑΝΕΛ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων μένουν εκτός.
Ο ένας στους δύο (53%) απ’ όσους ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 δηλώνει ότι σε ποσοστό 80% και άνω θα τον ξαναψηφίσει, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Ν.Δ. είναι 76%, κάτι που δείχνει και τη μεγαλύτερη συσπείρωση του χώρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την ηλικιακή τους κατηγορία, οι ψηφοφόροι δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ το 23% των 17-34 ετών, το 24% των 35-54 ετών και το 26% των άνω των 55 ετών. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τη Ν.Δ. είναι: 28%, 25% και 36%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα