Δημοσκόπηση δείχνει την έξοδο στη Μέρκελ

Τη δυνατότητα ανάδειξης νέου καγκελάριου που θα αντικαταστήσει την Άγγελα Μέρκελ μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου,απο συνασπισμό τριών κομμάτων της κεντροαριστεράς, αποτυπώνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου INSA που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild σήμερα

Σύμφωνα με την εφημερίδα είναι η πρώτη φορά μετά από «πολύ καιρό» που ένας συνασπισμός τριών κομμάτων που ιδεολογικά κινείται στο χώρο της κεντροαριστεράς θα μπορούσε να συγκεντρώσει εκλογική πλειοψηφία αρκετή να οδηγήσει σε αποχώρηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) από την διακυβέρνηση.

Η πολιτική αυτή δυνατότητα υπήρξε και στο παρελθόν,στις εκλογές του 2013 όταν οι σφυγμομετρήσεις τους έδιναν τη δυνατότητα να σχηματίσουν έναν συνασπισμό αλλά επέλεξαν να μην συσπειρώσουν τις δυνάμεις τους λόγω της συνεχιζόμενης, τότε, αντίδρασης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) σε συνεργασίες που περιλαμβάνουν το σκληροπυρηνικό κόμμα της Αριστεράς (Linke). Με βάση εκείνη την πραγματικότητα η συσπείρωση των εν δυνάμει ψηφοφόρων μειώθηκε και για τα τρία κόμματα ώστε το εκλογικό αποτέλεσμα να απέχει πολύ από μια πλειοψηφία.

Σύμφωνα με την τωρινή δημοσκόπηση, οι Σοσιαλδημοκράτες θα μπορούσαν να αποσπάσουν 30-31%, ποσοστό που δεν άλλαξε από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Αριστερά θα μπορούσε να κερδίσει ένα επίσης αμετάβλητο 10% ενώ και οι Πράσινοι εμφανίστηκαν σταθεροί, με ένα 7%, φέρνοντας το συνολικό ποσοστό των τριών αριστερών κομμάτων σε 48%.

Αυτό σημαίνει ότι θα υπολείπονταν μόνο 47% των ψήφων για να μοιραστεί μεταξύ των άλλων τριών κομμάτων που αναμένεται να υπερβούν το όριο του 5% για να μπουν στην επόμενη Βουλή, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 2.028 ατόμων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση,το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και το συνεργαζόμενο βαυβαρικό κόμμα θα κέρδιζαν 30%, το Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP) 5% και τα υπόλοιπα, μικρά κόμματα κάτω από το όριο του 5%.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα