Δημοσκοπήσεις: Επικίνδυνη αναδιάταξη του ευρωπαϊκού πολιτικού σκηνικού

Καθώς η κλεψύδρα για τις ευρωεκλογές αδειάζει και ευρήματα δημοσκοπήσεων βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αυξάνεται η ανησυχία για το πολιτικό σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί μόλις κλείσουν οι κάλπες στις χώρες της Ένωσης.
Θα βρεθεί η Ευρώπη σε αμφισβήτηση; Την απάντηση επιχειρούν να δώσουν σφυγμομετρήσεις που διεξάγονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, με ευρήματα και προγνωστικά να προκαλούν διάχυτη απογοήτευση στους λαούς που σαν σύνολο θα κληθούν ενδεχόμενα να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες πολλών λανθασμένων πολιτικών της απερχόμενης ευρωπαϊκής ηγεσίας.
Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Bild αναδεικνύει το γεγονός ότι τα ακροδεξιά κόμματα αναμένεται να διπλασιάσουν τις έδρες που θα κερδίσουν στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ αντίθετα στις ευρωεκλογές που θα γίνουν στις 26 Μαΐου τα συντηρητικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα θα υποστούν μεγάλες απώλειες.
Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση για τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών διεξήχθη σε 6 χώρες (στην Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Γαλλία) σε δείγμα περισσοτέρων από 9.500 ανθρώπων από τα τέλη του Φεβρουαρίου έως τις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα σε τρεις από τις έξι χώρες όπου διεξήχθη η δημοσκόπηση, στη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, τα ακροδεξιά κόμματα φαίνεται να κερδίζουν την πρώτη θέση στις ευρωεκλογές.
Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πως η ομάδα η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 67 έδρες από τις 37 που κατέχουν σήμερα. Στην ομάδα συμμετέχει το αυστριακό ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν,
Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία). Εκτιμάται ότι θα χάσει 43 έδρες, που σημαίνει ότι στην επόμενη Ευρωβουλή θα έχει 174. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα υποχωρεί στις 141 έδρες, που σημαίνει ότι οι απώλειες θα φτάσουν τις 45 έδρες. Η Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη αναμένεται να κερδίσει 33 έδρες και να φτάσει τις 101. Τέλος, Ευρωπαίοι Πράσινοι φαίνεται να χάνουν 8 έδρες και να υποχωρούν στις 44.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα