Δημοκρατική Τουρκία θέλουν οι ΗΠΑ

Μια ισχυρή και δημοκρατική Τουρκία θέλουν οι ΗΠΑ, με τους Προέδρους των δύο χωρών να επρόκειται να συναντηθούν τον προσεχή μήνα.

 

Οι ΗΠΑ και η Τουρκία είναι δύο πυλώνες του ΝΑΤΟ, όμως οι σχέσεις τους αντιμετωπίζουν δυσκολίες τους τελευταίους μήνες λόγω διαφωνιών κυρίως για την υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, την οποία η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική οργάνωση» λόγω των δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Τουρκία καταγγέλλει συχνά αυτό που αποκαλεί αμερικανική ανάμειξη στη χώρα∙ ορισμένες εφημερίδες έχουν μάλιστα κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι είχε παίξει κάποιο ρόλο στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου στην Τουρκία.

«Είναι ολοφάνερα προς το εθνικό συμφέρον μας να δούμε μια Τουρκία ισχυρή, ειρηνική, ευημερούσα και δημοκρατική», ανέφερε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζον Μπας στη διάρκεια ενός συνεδρίου που διοργανώνει στην Κωνσταντινούπολη η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ατλαντικό Συμβούλιο (Atlantic Council).

«Προφανώς, η βοήθεια σε όλες τις συνιστώσες μιας τέτοιας κοινωνίας προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θέτει ορισμένες προκλήσεις (…) και έχουμε επίσης ορισμένες διαφορές», πρόσθεσε.

Για να υπερβούν αυτές τις διαφωνίες οι δύο χώρες πρέπει να «εργαστούν στενά από κοινού τείνοντας προς την ίδια κατεύθυνση».

Στα μέσα Μαΐου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να συναντηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τραμπ ήταν από τους πρώτους ηγέτες που συνεχάρη τον Ερντογάν μετά τη νίκη του στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που ενίσχυσε τις εξουσίες του, αν και το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση που φοβάται μια νέα απολυταρχική παρέκκλιση του τούρκου προέδρου.

Ένα από τα πρώτα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης Ερντογάν και Τραμπ αναμένεται να είναι η έκδοση του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος είναι εγκατεστημένος στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή του αποτυχημένου πραξικοπήματος.

Ένας άλλος φάκελος που αποτελεί προτεραιότητα για τις δύο χώρες είναι εκείνος της Συρίας, όπου οι διαφορές τους διευρύνθηκαν μετά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε προχθές Τρίτη η τουρκική Πολεμική Αεροπορία εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία και στο Ιράκ.

Η Ουάσινγκτον, που υποστηρίζει την πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» της για τα πλήγματα αυτά που πραγματοποιήθηκαν «χωρίς τον κατάλληλο συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή με τον συνασπισμό» κατά των τζιχαντιστών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα