Δηλώσεις Όλ. Κεφαλογιάννη για το θέμα της ΑΕΠΙ

«Από την πρώτη στιγμή της δημοσιοποίησης, στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο, των ευρημάτων του πορίσματος του διαχειριστικού ελέγχου για την κατάσταση της ΑΕΠΙ εγείρονται πολλά και σοβαρότατα ερωτήματα για το πώς διαμορφώνεται συνολικά ο χώρος της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ενόψει της κατάθεσης του σχετικού σχεδίου νόμου», αναφέρει η Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Όλγα Κεφαλογιάννη, σχετικά με το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε για το διαχειριστικό έλεγχο της Ανώνυμης Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) και ενόψει της κατάθεσης σχεδίου νόμου.

«Η εξυγίανση και απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ είναι απολύτως απαραίτητη ώστε τόσο οι δημιουργοί να προστατεύονται και να αμείβονται δίκαια όσο και οι χρήστες να γνωρίζουν ότι ο μηχανισμός είσπραξης λειτουργεί με όρους διαφάνειας του δημοσίου βίου. Επιβάλλεται να αναληφθούν έγκαιρα οι ορθές θεσμικές πρωτοβουλίες και ενέργειες από το αρμόδιο Υπουργείο με γνώμονα τη Δικαιοσύνη και τη λογοδοσία», τονίζει η βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ.

«Επίσης, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο, αν το σχέδιο νόμου είναι διαφορετικό από αυτό που είχε κατατεθεί για δημόσια διαβούλευση και τελικά απέσυρε η Κυβέρνηση το 2016, να επαναληφθεί η δημόσια διαβούλευσή του. Ζητάμε από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού να μας δώσει άμεσα απαντήσεις για το πώς προτίθεται να διασφαλίσει το Υπουργείο την εξυγίανση, τη συνέχεια και την απρόσκοπτη λειτουργία της ΑΕΠΙ», σημειώνεται.

«Και αν σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή, η ΑΕΠΙ προβλέπεται να λειτουργεί στο μέλλον με τους ίδιους κανόνες που διέπουν τους υπόλοιπους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) ή υπάρχουν ειδικές διατάξεις γι΄ αυτή, και ποιες είναι οι διατάξεις αυτές; Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για άλλες καθυστερήσεις, αναβολές και προχειρότητες. Νομιμότητα, διαφάνεια, λογοδοσία στο χώρο της συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων», συμπληρώνει η κ. Γεροβασίλη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα