Δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ Χρηματοπιστωτικού Τομέα για την Εθνική Ασφαλιστική

Η Νομαρχιακή οργάνωση χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ «χαιρετίζει τον ενωμένο αγώνα των εργαζόμενων της Εθνικής Ασφαλιστικής και αλληλέγγυων συναδέλφων τους από την Εθνική Τράπεζα, που αντιστέκονται στην πώληση της εταιρείας, την οποία βιάζεται να ολοκληρώσει η Διοίκηση Φραγκιαδάκη»

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικού Τομέα του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Νομαρχιακή οργάνωση χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει τον ενωμένο αγώνα των εργαζόμενων της Εθνικής Ασφαλιστικής και αλληλέγγυων συναδέλφων τους από την Εθνική Τράπεζα, που αντιστέκονται στην πώληση της εταιρείας (σ.σ.: η φωτογραφία από την πρόσφατη κινητοποίηση), την οποία βιάζεται να ολοκληρώσει η Διοίκηση Φραγκιαδάκη.

Η Εθνική Ασφαλιστική με πάνω από τις μισές ασφάλειες ζωής στη χώρα, αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην ασφαλιστική αγορά, απολαμβάνει την πίστη και αφοσίωση μεγάλου μέρους των Ελλήνων πολιτών και επηρεάζει σημαντικά τη διαμόρφωση όρων της ιδιωτικής ασφάλισης.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κομμάτι του ομίλου της Εθνικής τράπεζας, που, ιστορικά, εμπνέει σιγουριά και ασφάλεια, στους πολίτες, όπως αποδείχτηκε και με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών, παρά τις αντιξοοότητες, και στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι μία κερδοφόρα εταιρεία, με ψηλούς δείκτες διαθέσιμων κεφαλαίων και με εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα των ασφαλειών.

Οι φορολογούμενοι στη χώρα, με ποσοστό πλέον του 40% στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, είναι οι μεγαλομέτοχοι της Εθνικής Ασφαλιστικής και είναι αυτοί στους οποίους θα λογοδοτήσει η Διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας σε περίπτωση πώλησης μιας κερδοφόρας εταιρείας. Αντίθετα, η Διοίκηση της Εθνικής οφείλει με τη λειτουργία της Ασφαλιστικής του ομίλου και να βελτιώνει τους όρους της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα και να παράγει κεφάλαια για την εξόφληση του δημόσιου χρέους, που επωμίστηκαν οι πολίτες προκειμένου να συνεχίσει τη δραστηριότητά του ο όμιλος της Εθνικής μαζί και η Ασφαλιστική εταιρεία.

Καλούμε τη Διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας:

Να σταματήσει την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Να ξεκαθαρίσει απέναντι στην ελληνική κοινωνία, τους μετόχους, τους πελάτες και τους εργαζόμενους του ομίλου ποιος είναι πραγματικά ο στόχος της σχετικά με το μέλλον της εταιρείας.

Να πάρει μέτρα ενδυνάμωσης και ανάπτυξης της εταιρείας

Να συνεργαστεί με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να βρεθούν λύσεις για κάλυψη τυχόν δεσμεύσεων της Τράπεζας, που απορρέουν από τη διαδικασία της ανακεφαλοποίησης του ομίλου.

Να συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο «σαλαμοποίησης» του ιστορικού ομίλου της Εθνικής και την τεράστια ευθύνη που θα φέρει γι’ αυτό.

Καλούμε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ως εκπρόσωπος των συμφερόντων του δημοσίου στην Εθνική:

Να πάρει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την προάσπιση, μεσομακροπρόθεσμα, των συμφερόντων του δημοσίου, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των περιουσιακών του στοιχείων, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Να αναλάβει τις ευθύνες του αναφορικά με τις επιπτώσεις της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στον τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης γενικά, στους ασφαλισμένους και στους εργαζόμενους στην εταιρεία ειδικά.

Καλούμε την Τράπεζα της Ελλάδος ως εποπτεύουσα αρχή αλλά και με τον ιδιαίτερο ρόλο της για τη διασφάλιση της συστημικής ευστάθειας, να λάβει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς και της ικανότητας του συστήματος να απορροφά τυχόν κραδασμούς, στόχος στον οποίο η Εθνική Ασφαλιστική αποτέλεσε, μέχρι σήμερα, κρίσιμο παράγοντα.

Καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο μέσο ώστε να παραμείνει η Εθνική Ασφαλιστική στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας, ως αδιάσπαστο και συμπληρωματικό κομμάτι της αποτελεσματικής και κερδοφόρας λειτουργίας του ομίλου και ως ενιαίου επιχειρηματικού σχήματος εμπιστοσύνης και ασφάλειας στη συνείδηση της κοινωνίας.

Τέλος, καλούμε τους εργαζόμενους και τους συνδικαλιστικούς φορείς τους, σε όλες τις εταιρείες του ομίλου και του κλάδου, να αντισταθούν, με ενότητα και αλληλεγγύη, στην απόπειρα ακρωτηριασμού του ομίλου της Εθνικής, που τίποτα καλό δεν προοιωνίζει για το μέλλον τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι, αταλάντευτα, απέναντι σε κινήσεις απομείωσης του δημόσιου πλούτου, όταν, μάλιστα, διακυβεύονται θέματα ιδιωτικής ασφάλισης των πολιτών και όταν είναι αυτοί οι ίδιοι οι πολίτες, που με τις τεράστιες θυσίες τους, κατάφεραν να διασώσουν από την καταστροφή του τραπεζικούς ομίλους της χώρας, οι οποίοι οφείλουν, με τη σειρά τους να υπηρετήσουν την ανασυγκρότηση της οικονομίας και της κοινωνίας, με όλες τους τις δυνάμεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα