Δηλώσεις Ν. Τόσκα για διαρθρωτικές κινήσεις

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε, σήμερα 23 Φεβρουαρίου 2017, συνέντευξη στο ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο 105,5 FM», στη διάρκεια της εκπομπής της δημοσιογράφου Ευγενίας Λουπάκη.

Ακολουθεί το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Γεια σας.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Γεια σας κυρία Λουπάκη, αν μου επιτρέπετε να συμπληρώσω σε ότι αναφέρατε πριν, είναι μεγάλη η απώλεια του Νίκου Κούνδουρου και μεγάλη απώλεια για τον πολιτισμό μας.

Κάθε βήμα που κάνουμε προοδευτικό, συνδυάζεται αναπόφευκτα με τον πολιτισμό αλλιώς είναι μισό βήμα και άρα μεγάλη απώλεια και ελπίζουμε να αναπληρωθεί από άλλες δυνάμεις.

Δημοσιογράφος: Είναι πολύ ωραίο να το ακούμε αυτό από ένα στρατηγό και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για το πολιτισμό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και η στρατηγική πάει με το πολιτισμό και με τη προοδευτική αντίληψη και θα πρέπει να έχει προοδευτική αντίληψη και η προοδευτική αντίληψη.

Δημοσιογράφος: Εννοείται, κύριε Υπουργέ, κατευθείαν θα πάω στο βασικό θέμα που θέλω να συζητήσουμε, μιας που διδάσκετε εσείς τακτική και στρατηγική και δεν ξέρω αυτή την εποχή αν διδάσκετε τακτική ή στρατηγική;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι τώρα, δίδασκα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015.

Δημοσιογράφος: Ωραία. Πάντως έχετε διδάξει.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι.

Δημοσιογράφος: Θα ήθελα να μου πείτε ποιά τακτική και ποιά στρατηγική έχετε για να εκδημοκρατιστούν επιτέλους τα Σώματα Ασφαλείας, γιατί έχουμε επιδεινούμενες εικόνες, μια επιδεινούμενη κατάσταση από συμπεριφορές οι οποίες δεν συνάδουν καθόλου με οτιδήποτε μπορούμε να θεωρήσουμε ως δημοκρατική συμπεριφορά Σωμάτων Ασφαλείας και θα αναφέρω συγκεκριμένα για να σας αφήσω να μου πείτε, θα αναφέρω το Ωραιόκαστρο, θα αναφέρω το Εφετείο, θα αναφέρω το Πέραμα, ξέρετε, δεν χρειάζεται να σας πω συγκεκριμένα, είμαι σίγουρη ότι τα ξέρετε, τι ακριβώς συνέβαιναν εκεί, όπου έχουμε το φαινόμενο, αστυνομικοί να παρακολουθούν απαθείς ή να επιτίθενται στη λάθος κατεύθυνση, στην κατεύθυνση δηλαδή των ανθρώπων οι οποίοι υπερασπίζονται δικαιώματα μεταναστών, δικαιώματα δικά τους και λοιπά. Είναι πολύ γενικό το ξέρω, αλλά αυτό είναι το βασικό που θέλω να συζητήσουμε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, καταρχάς η γενικότερη κατεύθυνση είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα όπου μέσα στη κοινωνία μας δεν θα υπάρχουν οι δυνάμεις εκείνες που ενεργούν ανεξέλεγκτα, βλέπε δυνάμεις ΔΕΛΤΑ της Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Την καταργήσατε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, τις πρώτες μέρες που πήγα σε αυτό το Υπουργείο.

Δημοσιογράφος: Την καταργήσατε μόλις αναλάβατε, το ξέρω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Από εκει και πέρα θέλουμε να δημιουργηθεί ένα κλίμα τέτοιο που να μην είναι απέναντι στους εργαζόμενους, απέναντι σε όλους αυτούς που επιτίθεντο τόσα χρόνια, με κατευθύνσεις πολιτικές επιτίθενται οι άνθρωποι. Δεν είχαν καμιά διάθεση οι εργαζόμενοι αστυνομικοί να κάνουν ενέργειες αντιλαϊκές.

Επομένως, έχουμε αυτό το κλίμα, το δυσάρεστο, το κλίμα με τα μνημόνια, το κλίμα με τις στερήσεις που υπάρχουν στα κοινωνικά στρώματα. Δεν θα πρέπει να το επιβαρύνουμε και με ενέργειες αυταρχισμού. Τώρα, υπάρχει η Αστυνομία; Eνεργεί με καταστολή σε κάποιες περιπτώσεις;

Η απάντηση είναι ναι, αλλά το θέμα είναι το μείγμα αυτό καταστολής και άλλων δραστηριοτήτων, όπως είναι η αντιεγκληματική πολιτική, να είναι με λίγη καταστολή και πολλές ενέργειες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ήρεμου κλίματος.

Σε αυτό έγινε μια τεράστια στροφή, παρά το ότι κάποιοι από την αντιπολίτευση αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μηδενίσουν ή να μειώσουν αυτό το έργο, γιατί έτσι τους συμφέρει.

Έχει αντιστραφεί μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα το κλίμα, έχοντας όμως παράλληλα και προβλήματα. Δεν τελείωσαν τα προβλήματα, τα προβλήματα αυτά που αναφέρατε πιο πριν. Δεν άλλαξε τελείως το κλίμα και δεν μπορεί να αλλάξει κλίμα που κατευθυνόταν τόσα χρόνια σε άλλη κατεύθυνση.

Δημοσιογράφος: Ποιά είναι η τακτική σας για να αλλάξει αυτό; Αυτό ρωτάω και να σας πω και κάτι πιο συγκεκριμένο που σκέφτομαι. Καμιά τιμωρία, κανένα κεφάλι θα πέσει για να το πω έτσι, δηλαδή; Θα δούμε, ας πούμε, κάποιος ο οποίος χτυπάει δημοσιογράφο ή ο οποίος επιτρέπει στο χρυσαυγίτη Λαγό να μπει μέσα στο σχολείο και κάθεται και τον κοιτάζει, ας πούμε;

Θα πέσει κάποια ποινή ας πούμε; Θα δει ο κόσμος ότι υπάρχει και η τιμωρία για αυτούς που δεν λέω εγώ ότι είναι με κατεύθυνση πολιτική, αλίμονο. Ούτε νομίζω κανείς το σκέφτεται.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε. Ήταν ενέργειες, αδράνεια μάλλον όχι ενέργειες, αδράνεια που υπήρχε προχθές στο Ωραιόκαστρο, αλλά ήταν και οι ενέργειες και τις επόμενες ημέρες ή την πρώτη ημέρα και τώρα πάει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Δημοσιογράφος: Βεβαίως, έχετε δίκιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Άρα έχουμε τα συν και πλην. Τι να κάνουμε;

Δημοσιογράφος: Δείχνει αυτό όμως ότι δεν έχετε τον έλεγχο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι κάνουμε διορθωτικές κινήσεις εκεί που χρειάζεται. Δε γίνονται όλα μέσα και μέσα στο δημόσιο δεν γίνονται όλα όμορφα και όπως πρέπει. Το ίδιο και στην αστυνομία, υπάρχουν περιπτώσεις που αιφνιδιάζονται και οι αστυνομικοί. Υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν κατευθύνσεις. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που υπάρχουν οι παραλείψεις. Όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε στη συνολική προσπάθεια.

Δημοσιογράφος: Αυτό όλο πώς θα αλλάξει κύριε Υπουργέ; Με διαλέξεις; Βασικά με πολιτική βούληση και εντολές φαντάζομαι, αλλά από εκεί και πέρα αφού βλέπετε μέσα στο Εφετείο πώς μπορεί να δικαιολογηθεί αυτό;

Θα σας πω εδώ και θα σας στενοχωρήσω, το ξέρω αλλά πρέπει, ότι ακόμα και ο συνάδελφος σας ο Υπουργός Δικαιοσύνης με μια ανακοίνωση του μετά τα απαράδεκτα γεγονότα στο Εφετείο έδειξε προς τη μεριά του Υπουργείου σας. Εκεί δεν είναι ότι αιφνιδιάστηκαν ότι τους ξέφυγε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν ξέρω αν έδειξε προς τη μεριά του Υπουργείου ή προς τη μεριά των δικαστών αλλά τέλος πάντων εγώ να το εκλάβω ότι υπάρχουν ευθύνες προς τη μεριά του Υπουργείου και προς τη μεριά της Αστυνομίας.

Δημοσιογράφος: Για την τήρηση της τάξης, οι δικαστές ευθύνονται;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά και εκεί, αν θέλετε, υπήρξε μια μονομερής ή τέλος πάντων έκλεινε προς τη μια μεριά η μεταχείριση. Εγώ να το δεχτώ, αλλά έγιναν και σφάλματα από τη μεριά των αντιφασιστών, που δε θέλω να προχωρήσω τώρα στον αέρα.

Η κύρια ευθύνη φυσικά ανήκει στους φασίστες, ανήκει σε αυτούς τους ανθρώπους που δεν σέβονται ούτε την ιστορία, ούτε έχουν τρόπους. Απευθύνθηκαν απέναντι στη χαροκαμένη μάνα του Φύσσα με τον τρόπο που…

Δημοσιογράφος: Και κυκλοφορεί αυτό και κυκλοφορεί και ακούγεται και αλλού. Θέλω να πω με αυτό και το ξέρετε πολύ καλά ότι αυτός ο κίνδυνος όσο απέναντί του δεν έχει αντίπαλο δέος, το να αποθρασύνονται χρυσαυγίτες δηλαδή, μεγαλώνει και μπορεί να υπάρξει κατά τη γνώμη μου κάτι πολύ σοβαρό που δε θα μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε δηλαδή…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε η αλλαγή του περιβάλλοντος όπου νομίζουμε ότι μπορεί να γίνει μέσα σε ένα βράδυ με θαυματουργά ραβδάκια, εγώ θα έλεγα αμέσως να μου φέρουν ή να φέρουν σε κάποιον άλλον τα ραβδάκια.

Αλλά δεν είναι έτσι τα πράγματα τόσο εύκολα. Έχουν γίνει τεράστια βήματα και αποφασιστικά βήματα τέτοια που δεν έχουν τολμήσει κάποιοι για πολλές δεκαετίες ή για να μη πω από τη μεταπολίτευση.

Δημοσιογράφος: Θέλετε να μου πείτε κάποιο από αυτά; Από τα βήματα αυτά; Η ομάδα ΔΕΛΤΑ βέβαια αυτό το είπαμε…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν είναι μόνο αυτό, είναι η ήπια αντιμετώπιση και η επίλυση του προβλήματος της Ειδομένης που εφτά χρόνια οι Γάλλοι προσπαθούσαν να λύσουν το Καλαί και τελικά το έλυσαν με ξύλο και με κάψιμο των σκηνών των μεταναστών. Το ότι πέρασε ένα εκατομμύριο μετανάστες από τον ελληνικό χώρο χωρίς να κατηγορηθεί ούτε ένας αστυνομικός ότι βιαιοπράγησε ή έβρισε έναν μετανάστη.

Δημοσιογράφος: Έχετε δίκιο.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ή η μείωση της εγκληματικότητας που είναι υπέρ του απλού πολίτη.

Δημοσιογράφος: Αυτό θέλω να σας πω ότι είναι φανερό για οποιονδήποτε άνθρωπο έχει τρία γραμμάρια μυαλό και προσωπικά όταν είδα ότι ο κύριος Μητσοτάκης έκανε αυτή την ερώτηση στη Βουλή, κατάλαβα ότι τζάμπα πληρώνει τους επικοινωνιολόγους του, γιατί είναι φανερό και από τις ανακοινώσεις …

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Και εγώ πολύ χάρηκα δεν σας το κρύβω…

Δημοσιογράφος: Γιατί είναι φανερό και από τις ανακοινώσεις κύριε Υπουργέ που κάθε τόσο βλέπουμε. Εγώ τουλάχιστον σαν απλός πολίτης και από τα Εξάρχεια που πρώτη φορά μπήκατε εξαρθρώσατε. Δεν θέλω να είμαι άδικη, δηλαδή ότι δεν γίνεται δουλειά προς την κατεύθυνση της εγκληματικότητας

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αλλά προβλήματα υπάρχουν, δεν είμαι αυτός που θα τα κρύψει.

Δημοσιογράφος: Τα προβλήματα που υπάρχουν όμως αυτά είναι καθοριστικά. Τα διακριτικά ας πούμε των αστυνομικών, γιατί δεν μπορούμε να τα βλέπουμε εμείς οι πολίτες; Γιατί δεν μπορούμε να τα βλέπουμε; Το είχε υποσχεθεί Ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σας επαναλαμβάνω υπάρχουν προβλήματα αλλά το γενικότερο περιβάλλον έχει ηρεμήσει και η εγκληματικότητα έχει ηρεμήσει και η καταστολή έχει μειωθεί πάρα πολύ. Υπάρχουν προβλήματα. Μένει πολύ δουλειά να γίνει και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουμε όλοι.

Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ με συγχωρείτε αλλά θα επιμείνω, γιατί υπάρχουν προβλήματα γενικώς. Υπάρχουν προβλήματα διασύνδεσης συγκεκριμένων αστυνομικών μονάδων με τη Χρυσή Αυγή.

Το είδαμε στα ειδικά τμήματα, τα εκλογικά. Το είδαμε σε δεκάδες βίντεο από όπου έβγαιναν μέσα από τα ΜΑΤ, έβγαιναν αυτοί οι περίφημοι κουκουλοφόροι κ.λπ. Το είδαμε στην ανοχή που επιδεικνύουν ακόμα και στη δολοφονία, την ίδια του Φύσσα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μισό λεπτό για ποια εποχή μιλάτε; H δολοφονία πότε έγινε;

Δημοσιογράφος: Όχι λέω ότι υπάρχουν ακόμη, η δολοφονία έγινε τρία χρόνια πριν.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ…

Δημοσιογράφος: Και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί προεκλογικά και μετά τις εκλογές ότι αυτές τις διασυνδέσεις θα τις κόψει σύριζα. Των ΜΑΤ ειδικά. Αφήστε που είχε υποσχεθεί ότι θα καταργήσει και τα ΜΑΤ. Έτσι δεν είναι;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τι να πω. Κάποια πράγματα είχαν μπει σε προεκλογικά προγράμματα, ίσως προβλέποντας σε καταστάσεις που δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Είμαστε προς το τέλος ελπίζουμε της οικονομικής κρίσης και γίνεται μια τεράστια προσπάθεια τις τελευταίες μέρες γι’ αυτό, από κει και πέρα όμως δεν γίνονται, ξαναλέω, με ραβδάκι θαυματουργό αυτά τα πράγματα και ξέρετε κάτι, μην υιοθετήσουμε όμως και κάποιους μύθους.

Δηλαδή, ότι υπάρχουν οργανωμένες μονάδες, κάτι που είπατε πριν οι οποίες αντιδρούν με τον τρόπο που περιγράψατε. Δεν συμφωνώ εγώ σε αυτό. Ότι υπάρχουν οργανωμένα άτομα μέσα σε διάφορες υπηρεσίες τα οποία μπορεί να μην ενεργούν σωστά ή να κατέχονται από αντιλήψεις ακραίες, σε αυτά να συμφωνήσω, αλλά όχι οργανωμένες μονάδες. Εάν υπήρχαν οργανωμένες μονάδες, θα καταργούνταν ή θα άλλαζαν οι διοικητές όπως πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Δημοσιογράφος: Σωστά. Έχουν γίνει διάφορες Ε.Δ.Ε. έχουν διενεργηθεί, έχουν ξεκινήσει. Ας πούμε στη Χίο, στη Μυτιλήνη, όπου είχαμε συμπεριφορές προς αλληλέγγυους, προς δημοσιογράφους. Αυτές τι γίνονται; Γιατί υπάρχει μια γενική αίσθηση στον κόσμο ότι μια Ε.Δ.Ε. είναι ας πούμε ένας τρόπος να μη γίνει τίποτα. Δεν βλέπει ο κόσμος αποτελέσματα. Ο δημοκρατικός κόσμος εννοώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, υπάρχει και μια τάση και μέσα στην Αριστερά υπάρχει μια τάση που επικεντρώνεται πολύ στο ατομικό. Εμένα θα μου επιτρέψετε να υποστηρίζω τις ατομικές ελευθερίες όταν εντάσσονται στην εξέταση των συλλογικών ελευθεριών. Εάν επικεντρωθούμε στο ατομικό, τότε θα χάσουμε και το συλλογικό και το ατομικό. Δηλαδή, υπήρξαν ενέργειες αλληλέγγυων τελείως απαράδεκτες. Υπήρξαν ενέργειες ατομικές όταν ήταν σε έξαρση το μεταναστευτικό, απαράδεκτες. Από εκεί και πέρα, ξαναλέω, πέρασε ένα εκατομμύριο κόσμος, χωρίς να κατηγορηθεί η αστυνομία. Δεν καταγγέλθηκαν καν περιστατικά και οι αλληλέγγυοι ήταν παντού αυτή την περίοδο.

Δημοσιογράφος: Χρησιμοποιούμε αυτή τη λέξη, γιατί ίσως είναι η λέξη που θα μας έδινε το νόμπελ αυτή όμως, γιατί όλος ο κόσμος εκείνη την εποχή ιδιαίτερα στην Μυτιλήνη…

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ακριβώς. Ναι. Τώρα όμως που πέρασε λίγος καιρός και μπορούμε τα πράγματα να τα δούμε πιο ψύχραιμα, θα πρέπει να δούμε τα συν και τα πλην της κάθε κατάστασης. Τώρα έχουμε μια άλλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, που σε πολλούς δεν αρέσει, και πράγματι στερεί ελευθερίες από τους ανθρώπους που έρχονται, αλλά είναι αναπόφευκτη αν τη δίναμε σε συνθήκες πολιτικού ρεαλισμού. Ξέρω τώρα σας ενοχλεί, αλλά συγνώμη εγώ ..

Δημοσιογράφος: Αλλά εσείς είστε Υπουργός

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, όχι γι αυτό αλίμονο. Δεν είναι είμαι Υπουργός και λέω ό,τι θέλω.

Δημοσιογράφος: Όχι, δεν λέω ότι λέτε ό,τι θέλετε. Πρέπει να έχετε ρεαλισμό το καταλαβαίνω, πρέπει να διαχειριστείτε μια κατάσταση με ρεαλισμό. Δεν το είπα ειρωνικά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δεν κάνουμε πάντα αυτό που είναι αρεστό ή αυτό σε κάποιους ανθρώπους είναι γνωστό ότι πρέπει να δούμε το μεγάλο καλό και το καλό της χώρας.

Δημοσιογράφος: Υπουργέ μου εγώ συμφωνώ απολύτως μαζί σας και συγνώμη που μιλάω εξ ονόματος, αλλά δεν θέλω να εκπροσωπώ κανέναν τηλεθεατή αυτή τη στιγμή. Συμφωνώ. Κάνετε αυτό. Προς την κατεύθυνση που είπαμε όμως τι κάνετε; Της εξάλειψης αυτής της μόνιμης τάσης που έχουμε, γιατί δεν έχουμε από την άλλη μεριά. Έχουμε συνέχεια αυτό. Συνέχεια αυτό συμβαίνει. Οι χρυσαυγίτες οργιάζουν και οι αστυνομικοί τους παρακολουθούν ή συζητάνε μαζί τους ή πίνουν καφέ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε νομίζω ότι γίνεται συνέχεια.

Δημοσιογράφος: Τον τελευταίο μήνα τρεις φορές.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Η κατάσταση στο Ωραιόκαστρο έχει ομαλοποιηθεί και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, οι χρυσαυγίτες έχουν βάλει το κεφάλι μέσα. Να θυμίσω, δεν τόλμησαν να κάνουν την κεντρική τους εκδήλωση που οργανώνουν κάθε Γενάρη προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν την επέτειο των Ιμίων.

Δημοσιογράφος: Σωστό, σωστό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να θυμίσω ότι και σε άλλες περιπτώσεις δεν προκαλούν, δεν τολμούν να προκαλούν, όπως προκαλούσαν πριν, γιατί θα ξέρουν ότι θα έχουν επιπτώσεις. Έχει μπει μια τάξη ακόμα και σ’ αυτούς. Τώρα, υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης; Τεράστια. Χρειάζεται να εξετασθούν οι περιπτώσεις που δεν εξετάστηκαν ή δεν είχαμε τον χρόνο να θέσουμε από πάνω μεγεθυντικό φακό να τις δούμε; Βεβαίως υπάρχουν. Έγιναν στο Ωραιόκαστρο προχθές τα πράγματα όπως έπρεπε; Όχι. Έγιναν την επομένη καλώς; Έγιναν. Βλέπετε, έχουμε τα συν και τα πλην.

Δημοσιογράφος: Στα Γιάννενα είδατε; Είδατε τι έγινε στα Γιάννενα; Έχουμε έναν τύπο, ο οποίος είναι ναζί. Τον έχουμε δει. Ναζί κανονικός. Ορκίζεται στον Χίτλερ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Προκάλεσε. Πήγε να καπηλευτεί την ιστορία.

Δημοσιογράφος: Ναι, αλλά η Αστυνομία χτύπησε τους άλλους. Δε θα χτυπήσει βέβαια τον βουλευτή.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι. Εδώ θα διαφωνήσω μαζί σας. Η Αστυνομία δέχθηκε επίθεση από αυτούς τους αντιεξουσιαστές

Δημοσιογράφος: Σωστά.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Με πολύ επιθετικό τρόπο. Και σταματάω εδώ. Άλλο η πρόκληση του χρυσαυγίτη βουλευτή, άλλο η αντίδραση όμως απέναντι στην Αστυνομία των αντιεξουσιαστών. Κάπου πρέπει…

Δημοσιογράφος: Γιατί Υπουργέ μου είναι ταυτισμένοι και δε θα άλλαζε αυτό με τα δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ. Ή θα άλλαζε αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει πολύ εντυπωσιακές και δραστικές ας πούμε ενέργειες. Είναι ταυτισμένη η Αστυνομία με αυτό, το καταλαβαίνετε; Με την ανοχή και την ενθάρρυνση ας πούμε της Χρυσής Αυγής.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δε θα συμφωνήσω μαζί σας.

Δημοσιογράφος: Είναι ταυτισμένη στη συνείδηση των ανθρώπων εννοώ. Αυτό εννοώ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Στη συνείδηση μερικών. Όχι στη συνείδηση των πολλών. Στη συνείδηση των πολλών πιστεύω ότι τα πράγματα αρχίζουν και ισορροπούν.

Δημοσιογράφος: Μακάρι. Δύο ερωτησούλες μόνο. Ξέρω ότι σας στενοχώρησα λίγο

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ω, καθόλου.

Δημοσιογράφος: Τις προάλλες η συνάδελφός μας εδώ, η Ειρήνη η Προμπονά, στην οποία οφείλουμε ότι κρατιέται και σε μερικούς άλλους συναδέλφους, ότι κρατιέται ζωντανή η δίκη της Χρυσής Αυγής, προσέφυγε προσωπικά στην Υπηρεσία Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για τον Αστυνομικό που μέσα στο Δικαστήριο είχε μία κάμερα στη στολή του επάνω και τραβούσε τους παριστάμενους. Γρήγορα, γρήγορα, απεφάνθη η ασφάλεια, είπαν ότι δεν είναι αυτό κάμερα, ξέρω εγω τι. Όλοι όσοι ήταν εκεί είδαν ότι ήταν κάμερα. Αυτό το περιστατικό, όπως και το θέμα με τα διακριτικά, εάν γίνει κάτι, γιατί εγώ δεν μπορώ σαν πολίτης να ξέρω ποιος είναι αυτός ο Αστυνομικός, που θεωρώ εγώ, καλώς ή κακώς ότι με αδίκησε. Γιατί δεν μπορώ να το ξέρω.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δύο θέματα. Το θέμα της κάμερας με τον Αστυνομικό. Τον Αστυνομικό τον συγκεκριμένο τον κάλεσαν χωρίς να ξέρει για ποιο λόγο τον καλούν οι Προϊστάμενοι του. Του έκαναν έρευνα, αλλά δεν είχε κάμερα. Είχε φορτιστή powerbank στη θήκη που πιθανόν προερχόταν η θήκη από κάμερα, δεν ξέρω. Πάντως δεν είχε κάμερα μέσα στον έλεγχο που του έκαναν οι Προϊστάμενοι του. Δεύτερον, τα διακριτικά. Τα διακριτικά είναι κάτι που πρέπει να διορθωθεί αν σας απάντησα με γρήγορο και λιτό τρόπο.

Δημοσιογράφος: Μακάρι. Περιμένουμε. Είναι μια υπόσχεση που έχει δοθεί. Είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα του πολίτη αυτό.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Σωστό. Συμφωνώ μαζί σας.

Δημοσιογράφος: Και με χαρά ακούω και περιμένω να το δούμε.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, ναι, εντάξει.

Δημοσιογράφος: Τώρα, εντάξει. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ!

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κι εγώ ευχαριστώ κυρία Λουπάκη.

Δημοσιογράφος: Δεν ξέρω αν άφησα κάτι που… Α, ναι. Θέλω κάτι ακόμα, αφού έχετε την καλοσύνη, θέλω κάτι ακόμα.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Παρακαλώ, ναι.

Δημοσιογράφος: Πολλές φορές συμμετέχετε σε μία Κυβέρνηση που ο βασικός της κορμός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο πολλές φορές το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και προχθές 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ερωτήσεις που απευθύνονται σε σας και που σας ρίχνουν ευθύνες, ας το πω έτσι απλά. Η ερώτηση των 17 βουλευτών είναι για το Εφετείο. Πώς το αντιμετωπίζετε αυτό; Το λαμβάνετε υπόψη σας αυτό;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Βεβαίως. Στο πλαίσιο του δημοκρατικού ελέγχου και της κριτικής που ασκείται από βουλευτές το λαμβάνω υπόψη.

Δημοσιογράφος: Μα είναι βουλευτές από το κόμμα που είναι ο βασικός..του οποίου ας το πω έτσι είστε Υπουργός, ας το πω έτσι.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Δε με πειράζει η κριτική, δε με πειράζουν οι ερωτήσεις όταν πράγματι γίνονται προκειμένου να διευκρινιστούν καταστάσεις ή να βελτιωθούν. Επομένως, αυτές οι ερωτήσεις, το έχω εξηγήσει αυτό και στους συναδέλφους και συντρόφους και φίλους βουλευτές, με τους οποίους έχουμε αντιδικήσει βέβαια μερικές φορές, αυτό είναι άλλο, στο πλαίσιο του διαλόγου και στο πλαίσιο των διαφορετικών απόψεων για κάποια θέματα, αλλά δε με πειράζει. Καλώς γίνονται αυτές οι ερωτήσεις, εφόσον πρώτα ζητηθούν εξηγήσεις ή διευκρινισθούν κάποια πράγματα. Καλώς γίνονται, όμως. Πρέπει να υπάρχει κριτική. Είναι στο πλαίσιο της Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Σας βοηθάνε; Αισθάνεστε ότι σας βοηθάνε με αυτόν τον τρόπο;

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όταν συνδυάζονται και με προτάσεις. Εάν δε συνδυάζονται και με προτάσεις δε βοηθάνε. Δηλαδή εκτός ερώτησης, εάν συνδυαστούν με προτάσεις βοηθούν πράγματι.

Δημοσιογράφος: Μάλιστα. Ωραία, σας ευχαριστώ πολύ.

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εντάξει. Γεια σας

Δημοσιογράφος: Να είστε καλά!

Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ευχαριστώ πολύ! Γεια σας

Δημοσιογράφος: Γεια σας

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα