Δηλώσεις Ντομπρόβσκις για το Πορτογαλικό έλλειμα

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο, η Πορτογαλία αναμένεται να εξέλθει της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν η Κομισιόν επιβεβαιώσει τις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για φέτος και τον επόμενο χρόνο στις νέες εαρινές εκτιμήσεις της.

Η Λισαβόνα δηλώνει ότι μείωσε πέρυσι το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 2,1% του ΑΕΠ ή και χαμηλότερα – το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία της χώρας ως δημοκρατίας και κάτω από το στόχο του 2,5% που θέτουν οι Βρυξέλλες – από το 4,4% το 2015. Είναι επίσης για πρώτη φορά χαμηλότερο του ορίου του 3% που ορίζει η ΕΕ για υπερβολικά ελλείμματα. Στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, οι Βρυξέλλες καθορίζουν αυστηρές προθεσμίες και στόχους προκειμένου χώρες να μειώσουν το έλλειμμά τους.

Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Κομισιόν είναι ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 2,3% αλλά «σε κάθε περίπτωση η Πορτογαλία ξεπέρασε το στόχο που έθεσε το (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο» το 2016, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η Κομισιόν αναμένει το έλλειμμα της Πορτογαλίας να διαμορφωθεί στο 2% φέτος και στο 2,2% το 2018.

«Εάν αυτές οι τάσεις επιβεβαιωθούν όταν χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο και τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις, μπορεί να πει κανείς ότι η Πορτογαλία οδεύει προς το τέλος των διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις σε βουλευτές σε επίσκεψή του στη Λισαβόνα.

Ενώ γενικά επαίνεσε τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης και την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η περιορισμένη ανάπτυξη και το υψηλό χρέος.

«Αναμένουμε φιλόδοξες εθνικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ανισορροπίες στην Πορτογαλία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να αντιμετωπίσουν τα διαρθρωτικά τους προβλήματα «ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγοράζει χρόνο» για τέτοιου είδους προσαρμογές μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ντομπρόβκσις δήλωσε ότι η Πορτογαλία χρειάζεται να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να μειώσει το δημόσιο χρέος της. «Το δημόσιο χρέος έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 129-130%, το οποίο είναι πολύ υψηλό. Είναι πολύ σημαντικό το δημόσιο χρέος να τεθεί σε μια ξεκάθαρα πτωτική τροχιά. Οι αγορές χρειάζονται να δουν ότι το χρέος μειώνεται», δήλωσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα