Δηλώσεις Δ. Παπαδημητρίου για βρετανικές επενδύσεις στην Ελλάδα

Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και η νέα πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ διατύπωσαν την επιθυμία διατήρησης των άριστων και στενών διμερών σχέσεων, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

 

Και οι δύο συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την προσέλκυση περισσότερων βρετανικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Σκοπός της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ανάληψης των καθηκόντων της Βρετανίδας πρέσβεως στη χώρα μας, ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, τόσο σε διμερές όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Παπαδημητρίου ενημέρωσε την κ. Σμιθ για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εστιάζοντας στα θετικά αποτελέσματα των τελευταίων μηνών, που σηματοδοτούν τη σταδιακή επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. Αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο και έκανε ειδική μνεία σε πρόσφατες επαφές του με τον βρετανικό επιχειρηματικό κόσμο, ο οποίος έχει εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσει την παρουσία του στη χώρα μας μέσω νέων επενδύσεων αλλά και της διεύρυνσης των εμπορικών συναλλαγών.

Ο κ. Παπαδημητρίου ανέλυσε επίσης στην κ. Σμιθ το νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης, σύστασης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ μίλησε για τα προσφερόμενα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το νέο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund) και το ΕΣΠΑ που υποστηρίζουν την καινοτομία, έρευνα και τεχνολογία, με προτεραιότητα την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των start-ups.

Από την πλευρά της, η κ. Σμιθ επισήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί παραδοσιακά έναν από τους μεγαλύτερους οικονομικούς εταίρους της Ελλάδας, τόνισε ωστόσο ότι οι σχέσεις των δύο χωρών εκτείνονται και πέρα από την ανταλλαγή προϊόντων σε τομείς όπως ο τουρισμός, η αγορά ακινήτων, η ναυτιλία, οι επενδύσεις και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Επιβεβαίωσε, ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον των Βρετανών επιχειρηματιών για ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα και συζήτησε με τον Υπουργό για τις προοπτικές που ανοίγονται στο επόμενο διάστημα, ειδικά σε αναδυόμενους τομείς, όπως η κλινική έρευνα, η φαρμακευτική βιομηχανία, η βιοτεχνολογία αλλά και ο ιατρικός τουρισμός.

Στο πλαίσιο των νέων δεδομένων που δημιουργήθηκαν μετά το βρετανικό δημοψήφισμα, η Βρετανίδα πρέσβης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση της χώρας της επιδιώκει την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας, εξασφαλίζοντας μια αμοιβαία επωφελή μελλοντική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο υπουργός, αντίστοιχα, τόνισε ότι η Ελλάδα σέβεται την ετυμηγορία του βρετανικού λαού και ότι έχει ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής εποικοδομητικών διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα