Δεύτερη ημέρα έντασης στη Μυτιλήνη λόγω της προσπάθειας μεταναστών να στήσουν σκηνές

Δεύτερη μέρα έντασης σήμερα στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, με ολιγομελή ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών να επιστρέφουν εκεί και να προσπαθούν να στήσουν τις σκηνές τους, διεκδικώντας άμεσα να τους χορηγηθεί άσυλο και να αναχωρήσουν από το νησί για το εσωτερικό της Ελλάδας.

Στην προσπάθεια των Αφγανών αντέδρασαν κάποιοι περαστικοί, οι οποίοι μαζί με τους γύρω από την πλατεία επιχειρηματίες κάλεσαν την Αστυνομία.

Σε λίγη ώρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις περικύκλωσαν τους διαμαρτυρόμενους Αφγανούς και τους απέτρεψαν να στήσουν σκηνές, ενώ επιτόπου έσπευσε και ο αντιεισαγγελέας πρωτοδικών Μυτιλήνης. Οι Αφγανοί όμως αρνήθηκαν να φύγουν, δηλώνοντας πως θα παραμείνουν στην πλατεία διαμαρτυρόμενοι.

Από την άλλη μεριά, στην πλατεία που ο κυρίως χώρος της είχε αποκλειστεί από δυνάμεις των ΜΑΤ, άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες, που δήλωναν “αγανακτισμένοι από τα τεκταινόμενα”. Ανάμεσά τους και πολλά στελέχη του ακροδεξιού χώρου, που δραστηριοποιούνται είτε στην τοπική οργάνωση της “Χρυσής Αυγής”, είτε εκφράζονται μέσω γνωστής ακροδεξιάς ιστοσελίδας.

Μάλιστα, κάποια στιγμή, κάποιοι από τους τελευταίους, προπηλάκισαν δημοσιογράφους που κάλυπταν τα τεκταινόμενα.

Γύρω στη 1 το μεσημέρι και μετά από διαπραγματεύσεις, οι συγκεντρωμένοι Αφγανοί δέχθηκαν να φιλοξενηθούν προσωρινά και επί τριήμερο στη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ, ενώ για όσους από αυτούς διαπιστωθεί πολύμηνος αποκλεισμός τους στο νησί θα εξετασθεί η δυνατότητα εξέτασης του αιτήματος ασύλου που έχουν υποβάλλει.

Κατά την αποχώρηση με τη συνοδεία της ισχυρής αστυνομικής δύναμης, συγκεντρωμένοι πολίτες τους αποδοκίμασαν, ενώ στη συνέχεια υπήρξαν και διαπληκτισμοί σε βάρος, νεαρών κυρίως, αλληλέγγυων στους πρόσφυγες πολιτών, που είχαν σπεύσει σε συμπαράσταση στους Αφγανούς.

Από χθες

Όλα ξεκίνησαν χθες, Τρίτη, όταν ομάδα επιχειρηματιών εστίασης της προκυμαίας και της γύρω περιοχής, εξέφρασε την απαίτηση να απομακρυνθεί άμεσα από την πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, ομάδα Αφγανών προσφύγων και μεταναστών που εγκαταστάθηκαν εκεί με σκηνές, πριν από περίπου 20 μέρες.

Οι επιχειρηματίες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή του νόμου, που δεν επιτρέπει στήσιμο σκηνών και διαμονή σε αυτές σε δημόσιους χώρους. Ώρες μετά, αστυνομικές δυνάμεις, με την παρέμβαση του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού και του αντιεισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης, έπεισαν τους Αφγανούς να ξεστήσουν τις σκηνές τους και να μεταφερθούν στην Αστυνομία, όπου και θα παρέμεναν έως σήμερα το πρωί, οπότε και θα γινόταν προσπάθεια να μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας, πλην αυτής του καταυλισμού της Μόριας στην οποία αρνούνται να πάνε.

 Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, χθες μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας στην περιοχή της Γέρας, απ΄ όπου όμως αποχώρησαν και επέστρεψαν στη Μυτιλήνη με προορισμό την πλατεία Σαπφούς. Εκεί όμως αστυνομικές δυνάμεις δεν τους επέτρεψαν να μείνουν και παραμένει άγνωστο πού διανυκτέρευσαν, έως σήμερα το πρωί που επέστρεψαν στην πλατεία με τα γνωστά συνεπακόλουθα.

Ας σημειωθεί ότι το σκηνικό έντασης στήθηκε από χθες, καθώς έσπευσαν στελέχη του ακροδεξιού χώρου, που δεν είχαν σχέση με τους διαμαρτυρόμενους επιχειρηματίες, ενημερωμένοι από ντουντούκα που πέρασε από τις καφετέριες και από μήνυμα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Και από την άλλη πλευρά, συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι και μέλη μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Ανακοίνωση του ΚΚΕ

Θέση πάνω στα γεγονότα, στην πλατεία Σαπφούς χθες και σήμερα, πήρε πριν από λίγο η τομεακή επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ, που καλεί τον λαό της Λέσβου “να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών”.

Σύμφωνα με το ΚΚΕ, τα γεγονότα αυτά “δείχνουν πως και στη Λέσβο κάποιοι επιχειρούν να ανοίξουν τον “ασκό του Αιόλου”. Ακούστηκαν φωνές και έγιναν προσπάθειες για προπηλακισμούς ενάντια σε καμιά δεκαριά πρόσφυγες και μετανάστες (οι μισοί γυναικόπαιδα), που προσπαθούσαν να στήσουν τις σκηνές τους και να μείνουν, μετά το απόλυτο αδιαχώρητο που υπάρχει στη Μόρια. Υπήρξε παρότρυνση του ίδιου του δήμαρχου, οι αστυνομικές αρχές να τους πάρουν από την πλατεία, χωρίς όμως και να δίνει λύση που να πάνε. Επιχειρήθηκαν προπηλακισμοί ακόμα και κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ που έκαναν, ως όφειλαν, τη δουλειά τους”.

Στην ανακοίνωση του, το ΚΚΕ αναφέρει επίσης: “Είναι φανερό, πως από τη μία η αδιέξοδη αντιμεταναστευτική πολιτική, που με πείσμα ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και από την άλλη η άστοχη και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα κινητοποίηση της 20 του Νοέμβρη, που πραγματοποίησε η δημοτική αρχή, έδωσαν αέρα στα πανιά κάποιων ακροδεξιών στοιχείων, που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να εκφράσουν τα “φιλάνθρωπα” αισθήματά τους προς τους δυστυχισμένους συνανθρώπους τους, που περνάνε τα μύρια όσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια. Για αυτή την εξέλιξη η ευθύνη και της κυβέρνησης και της δημοτικής αρχής είναι τεράστια”.

Στη συνέχεια, η Τομεακή Επιτροπή Λέσβου του ΚΚΕ καλεί όλο το λαό του νησιού “να κλείσει τα αυτιά στα ακροδεξιά στοιχεία που καλούν σε δυναμικές ενέργειες σε βάρος των μεταναστών. Να αναλογισθεί πως αυτή η τακτική, πέρα από απάνθρωπη, έχει αποδειχθεί και απόλυτα ατελέσφορη, αφού όπου κατά καιρούς εφαρμόστηκε από μειοψηφικές ομάδες (Χίος, Κως, Λέρος, Σάμος) καθόλου δεν προώθησε τη λύση του προβλήματος. Όλα αυτά τα νησιά σήμερα αντιμετωπίζουν το ίδιο ακριβώς πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η Λέσβος”.

Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον λεσβιακό λαό και τις οργανώσεις του, “να παλέψουν, μαζί με τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τον μόνο στόχο που μπορεί να δώσει λύση διαρκείας στο πρόβλημα: τον διπλό απεγκλωβισμό τους από τη Λέσβο και την Ελλάδα. Να απαιτήσουν με μια φωνή να στρέψει η κυβέρνηση την πλάτη της στη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας, που είναι αυτή που στην ολότητά της δημιούργησε το πρόβλημα. Να απαιτήσουν, ακόμα, από την κυβέρνηση την ανακούφιση όλων των πληγέντων συμπολιτών μας από την κατάσταση που η δική της πολιτική στο πρόβλημα δημιούργησε. Να συνεχίσουν, όπως το έκαναν μέχρι τώρα, να εκφράζουν απλόχερα την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες και μετανάστες και στο δράμα που βιώνουν στο νησί μας”.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα