ΔΕΣΦΑ: Σύντομα η αναπροσαρμογή στον Κώδικα Διαχείρισης του εθνικού συστήματος φυσικού αερίου

 

Τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του πλαισίου που ρυθμίζει την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ), παρουσίασε ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ), σε ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε στα κεντρικά γραφεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξεδόθη σήμερα.

Οι προτάσεις του ΔΕΣΦΑ τέθηκαν από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) σε Δημόσια Διαβούλευση στις 8 Αυγούστου 2017, η οποία ολοκληρώθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2017.

 

Στην ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου, συμμετείχαν εκπρόσωποι των εγγεγραμμένων εταιρειών στο Μητρώο Χρηστών της ΡΑΕ και εκπρόσωποι της Ρυθμιστικής Αρχής.

 

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές του νέου σχήματος εξισορρόπησης, η αναθεώρηση του συστήματος εισόδου-εξόδου με την εισαγωγή του Εικονικού Σημείου Συναλλαγών (ΕΣΣ), η οργάνωση της λειτουργικής εξισορρόπησης, νέες ρυθμίσεις πρόσβασης στην εγκατάσταση ΥΦΑ της Ρεβυθούσας, καθώς και οι προτεινόμενες αλλαγές στο Νόμο 4001/2011.

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Σωτήριος Nίκας, επεσήμανε ότι «οι προτάσεις είχαν ως στόχο την εναρμόνιση του εθνικού ρυθμιστικού πλαισίου με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, καθώς και τη δημιουργία μιας ρευστής αγοράς Φυσικού Αερίου στην ευρύτερη περιοχή, προς όφελος των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά στις τιμές Φυσικού Αερίου αλλά και στην ασφάλεια εφοδιασμού τους».

 

Ο κ. Νίκας, εξέφρασε την ελπίδα, «οι εξελίξεις στην αγορά Φυσικού Αερίου να οδηγήσουν σύντομα σε νέα προσαρμογή του Κώδικα Διαχείρισης του ΕΣΦΑ, ενσωματώνοντας τη δυνατότητα των Χρηστών να συναλλάσσονται σε ένα trading platform».

 

Ο πρόεδρος του ΔΕΣΦΑ αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών για την οργάνωση και λειτουργία μιας χονδρεμπορικής αγοράς αερίου, καθώς και για τη δυνατότητα εμπορίας ποσοτήτων, μεταξύ των χρηστών, σε ένα βάθρο εμπορίας (trading platform).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα