Δεν υπήρξε αμερικανική βάση στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, υποστηρίζει η Λευκωσία

Δεν υπήρξε αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου, στο έδαφος των βρετανικών βάσεων όπως κάποια δημοσιεύματα έγραφαν και απλώς δόθηκαν διευκολύνσεις για ασφαλή εκκένωση πολιτών, για ανθρωπιστικούς λόγους, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ενημέρωση, σε κλειστή συνεδρίαση, της επιτροπής εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της Κυπριακής Βουλής.

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι με αφορμή το θέμα που προέκυψε στα ΜΜΕ για τη λειτουργία δήθεν βάσης αμερικανικών ­­ελικοπτέρων στο αεροδρόμιο Ακρωτηρίου την περίοδο Σεπτεμβρίου 2017 – Αυγούστου 2017 ενημέρωσε τους βουλευτές, ξεκαθαρίζοντας ότι «τέτοια βάση δεν υπήρξε».

«Έχω ενημερώσει για τη στάθμευση των ελικοπτέρων η οποία αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου των Αμερικανών ανά το παγκόσμιο, τη συγκεκριμένη περίοδο, για ασφαλή εκκένωση Αμερικανών διπλωματών», ανέφερε.

Είπε ότι τα ελικόπτερα ήταν εκεί για πολύ συγκεκριμένο σκοπό, και αφορούσαν επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια «έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε την αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ αλλά και τα λιμάνια μας σε σημείο αναφοράς για χρήση από τρίτες χώρες που επιθυμούν να δράσουν επιχειρησιακά για αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και μόνο».
Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία έχει συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών με πολλά κράτη και ότι σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται διευκολύνσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας σε αριθμό χωρών, αποκλειστικά για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και εκκένωσης αμάχων. Είπε ότι το 2017 δόθηκαν διευκολύνσεις σε 672 περιπτώσεις και αυτές οι διευκολύνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μια ένδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή
«Όλα αυτά θεωρούμε ότι αναδεικνύουν το ουσιαστικό ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στην περιοχή ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο αλλά και την αξιοπιστία και προβλεψιμότητά μας ως ενός έμπιστου εταίρου της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή μας», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης .

Αναφερόμενος στις επικρίσεις της αντιπολίτευση για φλερτ με την λύση δύο κρατών, είπε «ότι δεν υπάρχει κανένα φλερτ με οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

«Θέλω να στείλω και ένα μήνυμα στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, στο σύνολο του πολιτικού κόσμου με απόλυτο σεβασμό σε ενδεχόμενες διαφορετικές προσεγγίσεις και διαφορετικές ερμηνείες, θα πρέπει να πέσουν οι τόνοι και να εργαστούμε , με αφορμή και τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας αλλά και τη κάθοδο της κ. Λουτ (ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ) , για να δούμε πως δημιουργούνται προοπτικές ουσιαστικής επανέναρξης συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που δεν θα ξεφεύγει του πλαισίου των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Πρόσθεσε ότι η συζήτηση περί άλλων μορφών λύσης, είτε δύο κρατών, είτε συνομοσπονδίας, μόνο κακό μπορεί να προσφέρει στην προσπάθειά μας για τερματισμό της παράνομης κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας και απηύθυνε έκκληση προς όλους να εργαστούμε από κοινού για να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με θετικό αποτέλεσμα.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, στις πρώτες κιόλας γραμμές , κάνει αναφορά σε σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που μιλούν ξεκάθαρα για τη μορφή λύσης και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν κάνουμε ανάγνωση εκθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, γιατί σε τέτοιες περιπτώσεις μέχρι και η τελευταία λέξη έχει τη σημασία της.
«Και οι όροι εντολής του Γενικού Γραμματέα, που αναφέρεται στη έκθεσή του, προκύπτουν μέσα από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και μιλούν ξεκάθαρα για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία», ανέφερε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα