Δεν συμφωνεί με τις δηλώσεις Ερντογάν ο Ακιντζί: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις

Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, λίγες ώρες μετά από τις αναφορές το Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επέμεινε ότι «δεν νοείται λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».

«Αν λέγαμε ότι αυτά τα θέματα είναι ταμπού, ότι δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε και πρέπει να παραμείνουν ως έχουν, δεν θα υπάρχει καμία πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο κ. Ακιντζί, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.

Ο κ. Ακιντζί πρόσθεσε ότι οι προτάσεις δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως απειλές από την άλλη πλευρά και συμπλήρωσε ότι οι λύσεις πρέπει να είναι κοινά αποδεκτές, σύμφωνα με το Reuters.

Ερντογάν: H ελληνική πλευρά αποφεύγει την επίλυση του Κυπριακού

Η ελληνική πλευρά «αποφεύγει την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μία ημέρα μετά τη διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, τονίζοντας ότι δεν νοείται λύση που δεν θα περιλαμβάνει την Άγκυρα ως εγγυήτρια δύναμη.

«Ξεκαθαρίσαμε προς την Κύπρο και προς την Ελλάδα ότι δεν θα πρέπει να περιμένουν λύση χωρίς την εγγύηση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Θα παραμείνουμε εκεί (σ.σ. στην Κύπρο) για πάντα», πρόσθεσε, αποκλείοντας την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί, εκτός εάν το πράξουν, όπως είπε, και οι δύο πλευρές.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά «καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια», προσεγγιζοντας τις διαπραγματεύσεις «με ειλικρίνεια», ενώ Αθήνα και Λευκωσία «έχουν άλλες προσδοκίες».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα