Δεν πωλήθηκε τελικά το αρχαιοελληνικό αντικείμενο στη δημοπρασία των Sotheby’s

Tο τμήμα ταφικής στήλης που βγήκε σήμερα το απόγευμα σε δημοπρασία στους Sotheby’s και είχε προέλευση την Ελλάδα, δεν πωλήθηκε, τελικά. Ίσως, δεν φάνηκε ενδιαφέρον στους αγοραστές, ίσως, πάλι, η ανακάλυψη που έκανε ο δρ. Χρήστος Τσιρογιάννης, πως το αρχαίο είχε περάσει από χέρια αρχαιοκαπήλων, απέτρεψε κάθε συλλέκτη.

Το τμήμα δίωξης αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ενημέρωσαν τον οίκο πως σύμφωνα με τα ευρήματα του δρος Τσιρογιάννη, το αντικείμενο δεν έπρεπε να πωληθεί. Παρόλα αυτά, ο οίκος δεν το απέσυρε (ο δρ Τσιρογιάννης είχε ενημερώσει επίσης τη Scotland Yard και την INTERPOL αλλά όχι και τους Sotheby’s, καθώς αρμόδιες για την ενημέρωσή τους είναι οι αστυνομικές αρχές).

Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Θα διεκδικήσει η Ελλάδα αυτό που καταφανώς της ανήκει, σύμφωνα με στοιχεία που δεν δέχονται αμφισβήτηση; Σε κάθε περίπτωση, οφείλει να ενημερώσει για την πολιτική που ακολούθησε, όπως και για αυτή που σκοπεύει να ακολουθήσει.

Το μαρμάρινο ανθέμιο από την αττική επιτύμβια στήλη του 4ου αι. π.Χ. που δημοπρατήθηκε με τον αριθμό 8 αλλά δεν πωλήθηκε, ταυτίστηκε από τον ερευνητή Χρήστο Τσιρογιάννη με φωτογραφίες και  έγγραφα από το αρχείο του ιταλού αρχαιοκάπηλου Τζανφράνκο Μπεκίνα, το οποίο έχει κατασχεθεί από τις ιταλικές αρχές. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, βρισκόταν στην κατοχή του Μπεκίνα από το 1977 έως το 1990, οπότε και πωλήθηκε, σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια στοιχεία, στον συλλέκτη Τζορτζ Ορτίζ.

Η απόκτησή του από τον Μπεκίνα έγινε από έλληνα αρχαιοκάπηλο, άρα το αρχαίο είχε ανασκαφεί λαθραία και είχε εξαχθεί παράνομα από τη χώρα μας.

Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 70- 106 χιλιάδες ευρώ. Ως προς την προέλευση, αναφέρονται τα ακόλουθα: John Hewett, δεκαετία του 60, αγορά τέχνης της Νέας Υόρκης, (απόκτηση από τον ανωτέρω) 3 Νοεμβρίου 1980, αμερικανική ιδιωτική συλλογή, καταπίστευμα αμερικανικής οικογένειας (Sotheby’s Νέας Υόρκης, 10 Δεκεμβρίου 2008) απόκτηση από τον τωρινό ιδιοκτήτη. Ο Μπεκίνα και ο Ορτίζ δεν αναφέρονται στο ιστορικό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα