«Δεν ξέρω, δεν απαντώ» λέει η Κομισιόν για την αδιαφάνεια της ΕΚΤ

«Δεν σχολιάζουμε τέτοια πορίσματα – Μη δεσμευτικές  οι συστάσεις της Ombudsman», λέει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φραντς Τίμερμανς για την απόφαση – καταπέλτη της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας που καταλογίζει κακοδιοίκηση στην ηγεσία της ΕΚΤ

«Η Επιτροπή δεν σχολιάζει αποφάσεις της Ευρωπαίας Διαμεσολαβήτριας για άλλο θεσμικό όργανο»: αυτή  είναι η –  επιεικώς απαξιωτική- απάντηση του αντιπροέδρου της  Κομισιόν Φρανς  Τίμερμανς στην ερώτηση της ευρωβουλευτή  ΣΥΡΙΖΑ- GUE/NGL με αφορμή το πόρισμα της Ευρωπαίας  Διαμεσολαβήτριας  που καταλογίζει  κακοδιοίκηση στην ΕΚΤ. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια, σε μια απόφαση-  καταπέλτη πριν από μερικούς μήνες, καλούσε  την ηγεσία της ΕΚΤ να εξασφαλίσει διαφάνεια τουλάχιστον ως προς τη συμμετοχή του προέδρου της και άλλων στελεχών της στο ιδιωτικό διεθνές  χρηματοπιστωτικό κλαμπ G30, αλλά η ίδια η ΕΚΤ αρνήθηκε να συμμορφωθεί  στις συστάσεις της. Τώρα, η Κομισιόν, με την απάντησή της στην Κ. Κούνεβα,  εμμέσως καλύπτει την απαράδεκτη στάση της ΕΚΤ που αρνείται να συμμορφωθεί στις συστάσεις της Διαμεσολαβήτριας, κρυπτόμενη πίσω από το  πρόσχημα  ότι το πόρισμα απευθυνόταν στην  ίδια την  ΕΚΤ, και όχι σε άλλο θεσμικό όργανο.   Αγνοεί μάλιστα πλήρως το ερώτημα της Ευρωβουλευτή «αν προτίθεται να προτείνει μέτρα ώστε κάθε θεσμικό όργανο και μηχανισμός της ΕΕ για το οποίο διαπιστώνεται κακοδιοίκηση να υποχρεώνεται σε συμμόρφωση», υποστηρίζοντας ότι  τα πορίσματα  της Διαμεσολαβήτριας «έχουν  μη δεσμευτικό χαρακτήρα».

«Η απάντηση της Κομισιόν απαξιώνει θεσμούς όπως ο Ombudsman ή  το  Ευρωπαϊκό  Ελεγκτικό Συνέδριο, που προσπαθούν  να δυναμώσουν τον δημοκρατικό έλεγχο στους θεσμούς της Ε.Ε. Είναι σαν να ομολογούμε ότι αυτά τα όργανα είναι διακοσμητικά, κι αυτό είναι το χειρότερο μήνυμα προς  τους Ευρωπαίους πολίτες», ήταν το σχόλιο  της  Κ. Κούνεβα στην απάντηση της  Επιτροπής.

Ακολουθούν ολόκληρες η  ερώτηση της Κ. Κούνεβα και η απάντηση Κομισιόν

Η ΕΡΩΤΗΣΗ

«Θέμα: Κακοδιοίκηση καταλογίζει στην ΕΚΤ η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια

Στις 5 Ιουλίου 2018, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια δημοσιοποίησε την απόφασή της[1]  για τη συμμετοχή του Μάριο Ντράγκι και άλλων στελεχών της ΕΚΤ στην ομάδα G30, ένα ιδιωτικό γκρουπ εκπροσώπων του διεθνούς τραπεζικού συστήματος, δημόσιου και ιδιωτικού, το οποίο λειτουργεί με απόλυτη αδιαφάνεια. Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια επιβεβαιώνει τα ευρήματά της για κακοδιοίκηση από πλευράς της ΕΚΤ. Επισημαίνει ότι η ηγεσία της όχι μόνο αρνήθηκε να συμμορφωθεί στη σύσταση για παραίτηση του προέδρου Μ. Ντράγκι -και οποιουδήποτε μελλοντικού προέδρου- από την G30, αλλά επιπλέον αρνήθηκε να βελτιώσει τους κανόνες της ΕΚΤ, ώστε ενδεχόμενη και υπό προϋποθέσεις συμμετοχή στελεχών της σε κάποιες δραστηριότητες της G30 να συμμορφώνεται στις αρχές της χρηστής διοίκησης.

Διαπιστώνοντας ότι αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει τη δημόσια αντίληψη περί «ανεξαρτησίας της ΕΚΤ» ως εποπτεύουσας αρχής των τραπεζών και εγείρει ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια την καλεί να διασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια για τη συμμετοχή της στις δραστηριότητες του G30, δημοσιεύοντας τα ονόματα του Διοικητικού Συμβουλίου της ομάδας αυτής, καθώς και κάθε πληροφορία για τη συμμετοχή της ΕΚΤ στη G30.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πώς σχολιάζει την απόφαση της Διαμεσολαβήτριας που καταλογίζει κακοδιοίκηση στην ΕΚΤ;

Προτίθεται η Επιτροπή να προτείνει μέτρα ώστε κάθε θεσμικό όργανο και μηχανισμός της ΕΕ για το οποίο διαπιστώνεται κακοδιοίκηση να υποχρεώνεται σε συμμόρφωση;»

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

«Απάντηση του Πρώτου Αντιπροέδρου κ. Timmermans εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια ενεργεί με πλήρη ανεξαρτησία κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Εάν η Διαμεσολαβήτρια διαπιστώσει περίπτωση κακοδιοίκησης, παραπέμπει το θέμα στο οικείο θεσμικό ή άλλο όργανο ή οργανισμό. Στην περίπτωση αυτή, τα πορίσματα της Διαμεσολαβήτριας απευθύνονταν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η Επιτροπή δεν συνηθίζει να σχολιάζει τέτοιου είδους πορίσματα όταν απευθύνονται σε άλλο όργανο ή οργανισμό. Οι συστάσεις και οι προτάσεις για βελτίωση τις οποίες εξέδωσε η Διαμεσολαβήτρια έχουν μη δεσμευτικό χαρακτήρα.»

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα