«Δεν είναι θεωρία το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης»

Το όραμα της δίκαιης ανάπτυξης δεν είναι θεωρία, μπορεί να γίνει πράξη, τόνισε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου Κρήτης που ολοκληρώθηκε νωρίτερα.

Εστειλε δε το δικό του μήνυμα: Εμείς δεν είμαστε γενικά με την επιχειρηματικότητα. Είμαστε με την επιχειρηματικότητα που σέβεται του κανόνες, το περιβάλλον, τους εργαζομένους και τους νόμους. Είμαστε με την υγιή επιχειρηματικότητα.

Αναφερόμενος στα θέματα της περιφέρειας τόνισε ότι η Κρήτη είναι μια περιφέρεια που μπορεί να πρωταγωνιστεί στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, Η εμπειρία από τα συνέδρια που έγιναν και σε άλλες περιφέρειες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε η Κρήτη είναι ειδική περίπτωση. Καλύπτει μεγάλους τομείς παραγωγής αλλά είναι και χώρος οριοθετημένος ώστε να φαίνονται οι προοπτικές που ανοίγονται με σωστό σχεδιασμό.

Σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση είναι πρώτα απ’ όλα η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας και η αύξηση της απασχόλησης. Στόχος είναι η εξασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού για τους εργαζόμενους, τόνισε.

Η επίθεση στη ΝΔ

Κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την πολιτικής τους επιλογή να εκπροσωπούν συμφέροντα λίγων λέγοντας πως η ανισότητα είναι στη φύση της ανθρώπινης κοινωνίας. Η αναδιανομή του πλούτου και η στήριξη των μικρών απέναντι στους μεγάλους αποτελούν κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού απέναντι στον νόμο της ζούγκλας. Όπως είπε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπροσωπεύει ένα πρωτόγονο νεοφιλελευθερισμό.

Ο πρωτογενής τομέας

Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα και τη σύνδεσή του με τον τουρισμό, μέσω του αγροτοτουρισμού. Μίλησε για ειδικό φόρουμ που έχει στόχο να συνδέσει τον αγροτοδιατροφικό τομέα με την μεταποίηση και τον τουρισμό.

Τοπικά προϊόντα μπορούν να μεταποιούνται στην Κρήτη και να τροφοδοτούν ξενοδοχεία της περιοχής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε για την ανάγκη σωστότερης διαχείρισης των υδάτων γιατί τα αδρευτικά έργα έχουν γίνει αποσπασματικά, αλλά και την ανάγκη τυποποίησης προϊόντων. Το ελαιόλαδο είναι το 50% των εξαγωγών της Κρήτης και σε ποσοστό 70% εξάγεται χύμα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η βιομηχανία

Αναφορά έγινε στη συμμετοχή που υπάρχει στα έργα ΕΣΠΑ αλλά και στα νέα βιομηχανικά πάρκα. Σημείωσε την μείωση του ενεργειακού κόστους που επετεύχθη μέσα από τη συμφωνία με τους Θεσμούς.

Ο τουρισμός

Η φετινή άνοδος δεν είναι συγκυριακή, καθώς συνοδεύεται από αύξηση των επενδύσεων, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αναφορά έκανε στην επένδυση 600 εκατ. ευρώ στον Αγιο Νικόλαο που εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή στις αρχές Αυγούστου.

Μίλησε για την ανάγκη να εξερευνηθεί η διεύρυνση του ήπιου και εναλλακτικού τουρισμού. Το μοντέλο θα στηριχθεί με συγκεκριμένο σχέδιο είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην εργασία. Αναφέρθηκε στο καθεστώς μαθητείας στις τουριστικές επιχειρήσεις που ισχύει από το 2010 και αφορά έως το 17% του εργατικού δυναμικού, κάτι που αφορά και μαθητευόμενους άλλων χωρών.

Όπως είπε η κυβέρνηση θα εκδώσει υπουργική απόφαση που θα φέρει αλλαγές στο καθεστώς με την αμοιβή να πρέπει να είναι στο 60% του κατώτερου μισθού και με πιθανή κατάργηση των υπερωριών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα