Δανία: Αναδιοργανώνει το φορολογικό της σύστημα μετά την αποκάλυψη παραβάσεων πολλών δισ.

Η κυβέρνηση της Δανίας παρουσίασε μία μεγάλη αναδιάρθρωση της φορολογικής της διοίκησης σήμερα, μετά από σειρά σκανδάλων στα οποία χάθηκαν δισεκατομμύρια προκαλώντας ρήγμα εμπιστοσύνης στους πολίτες της χώρας, που πληρώνουν τους υψηλότερους φόρους παγκοσμίως.

Οι αλλαγές θα αντιστρέψουν εν μέρει τις περικοπές θέσεων εργασίας στο τμήμα επιθεώρησης που έλαβαν χώρα πριν από μία δεκαετία, και θα αντικαταστήσουν την τρέχουσα φορολογική αρχή SKAT με επτά περιφερειακές υπηρεσίες, τόνισε ο πρωθυπουργός Lokke Rasmussen.

“Αρκετά. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των Δανών πολιτών στο φορολογικό σύστημα. Αυτή η εμπιστοσύνη είναι το θεμέλιο για το κράτος πρόνοιας”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός.

Η Δανία εκτιμά ότι περίπου 12,3 δισ. κορόνες Δανίας (1,85 δισ. δολάρια), χάθηκαν λόγω φορολογικής απάτης στο διάστημα μεταξύ 2012-2015.

Οι πολίτες της Δανίας έχουν το μεγαλύτερο φορολογικό βάρος παγκοσμίως, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, με τη συνολική φορολογική επιβάρυνση να ανέρχεται στο 47% του ΑΕΠ.

Ο Rasmussen τόνισε πως η αναδιάρθρωση θα περιλαμβάνει 1.000 νέες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση έχει περικόψει 4.000 θέσεις εργασίας από τον τομέα φορολογικής επιθεώρησης από το 2006, στο πλαίσιο των μέτρων εξοικονόμησης κόστους.

Η Δανία πέρυσι ανακοίνωσε ότι θα διέθετε περισσότερα από 1 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει το σύστημα φορολογικού ελέγχου. Επίσης πλήρωσε περίπου 900.000 δολάρια για να αποκτήσει πρόσβαση στα Panama Papers σε μια προσπάθεια να εντοπίσει εκατοντάδες φορολογικές απάτες από Δανούς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα