Δανία:Σκληραίνει τη στάση της απέναντι στους πρόσφυγες η κυβέρνηση

epa01688818 Denmarks new Prime Minister  Lars Lokke Rasmussen adresses the media outside the Amalienborg Palace, 05  April 2009 after his visit to the Danish Queen Margrethe. Newly-designated NATO chief Anders Fogh Rasmussen formally handed in his resignation as prime minister to Danish Queen Margrethe II. Rasmussen, 56, is to be succeeded by his namesake, 44-year-old Finance Minister Lars Lokke Rasmussen, as head of the government.  EPA/Keld Navntoft

Ο πρωθυπουργός της Δανίας  Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, προειδοποίησε σήμερα ότι η Δανία σκοπεύει να σκληρύνει τη μεταναστευτική πολιτική της καθώς δεν βλέπει  να μπαίνει τέλος στο κύμα των προσφύγων και των μεταναστών που συρρέουν στις σκανδιναβικές χώρες .

Ο Ράσμουσεν είπε ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να μειώσει το χρονικό διάστημα ισχύος της άδειας διαμονής στη χώρα, να εφαρμόσει μέτρα ώστε να απελαύνονται ευκολότερα όσοι μετανάστες δεν δικαιούνται άσυλο και να περικόψει τα επιδόματα των προσφύγων, για δεύτερη φορά μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρωθυπουργός της Δανίας δήλωσε  “Συνήθως η πίεση είναι μικρότερη τον χειμώνα, όμως τώρα συμβαίνει το αντίθετο. Οι γειτονικές μας χώρες ενισχύουν τα μέτρα… Για αυτόν τον λόγο επίσης χρειάζεται να κάνουμε άλλο ένα βήμα, αν θέλουμε να προστατεύσουμε τη Δανία”.

Η Φινλανδία έχει μειώσει τα κριτήρια με τα οποία αποφασίζει αν κάποιος δικαιούται άσυλο και η Νορβηγία επιδιώκει να στείλει πίσω στη Ρωσία ορισμένους Σύρους που πέρασαν τα σύνορα των δύο χωρών για να αιτηθούν άσυλο από το Όσλο. Η γειτονική Σουηδία, η χώρα που υποδέχεται τους περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη, συγκριτικά με τον πληθυσμό της, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα τους στεγάσει όλους και ζήτησε κατεπείγουσα βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Frontex, ο Οργανισμός Διαχείρισης των Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ, ανακοίνωσε την Τρίτη ότι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο, μόνο στα ελληνικά νησιά έφτασαν 540.000 πρόσφυγες.

Οι αστυνομικές αρχές της Δανίας εκτιμούν ότι τους τελευταίους τρεις μήνες έχουν μπει στη χώρα 20.900 πρόσφυγες και μετανάστες. Τον Οκτώβριο 3.600 άνθρωποι αιτήθηκαν άσυλο στη Δανία. Συγκριτικά, στη Σουηδία έχουν γίνει δεκτοί μέχρι σήμερα 120.000 άνθρωποι.

Ο Ράσμουσεν θα ανακοινώσει τις λεπτομέρειες των προτάσεών του την Παρασκευή και υποστήριξε ότι για ορισμένες από τις πρωτοβουλίες του δεν θα χρειαστεί η έγκριση του κοινοβουλίου.

Το λαϊκιστικό, αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, που αναδείχθηκε σε δεύτερη δύναμη στο κοινοβούλιο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού. “Η κυβέρνηση κατέληξε τελικά στο συμπέρασμα ότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι υποφερτή για τη Δανία”, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο ηγέτης του κόμματος Κρίστιαν Τίλεσεν Νταλ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα