«Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος και την τεράστια ευθύνη να δώσει λύσεις εκεί που οι άλλοι κληροδότησαν προβλήματα και ανοιχτά θέματα»: αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μιλώντας σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ, στις Σέρρες.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός ανέφερε, «είναι όμως και η αρχή μιας νέας εποχής στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που άφησε το παλιό πολιτικό σύστημα με τις ιδεοληψίες και την ανικανότητά του και στα εθνικά θέματα. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει το μεγάλο βάρος και την τεράστια ευθύνη να δώσει λύσεις εκεί που οι άλλοι κληροδότησαν προβλήματα και ανοιχτά θέματα.

Ένα από αυτά -σημείωσε- είναι η οριστική επίλυση των εθνικών εκκρεμοτήτων με την Αλβανία, ένα δεύτερο η οριστική επίλυση του ονόματος της γειτονικής χώρας των Σκοπίων. Η κυβέρνηση θέλει και θα κάνει -διαβεβαίωσε ο υπουργός Επικρατείας- ό,τι μπορεί για να επιτύχει να επιλύσει ένα πρόβλημα που απασχολεί τη χώρα για πάνω από μια 25ετία, δημιουργεί διαρκώς επιπλοκές στο διεθνές σύστημα των διεθνών σχέσεων και, μην το ξεχνάμε και μην το υποτιμούμε, δημιουργεί έδαφος για ισχυρή διείσδυση ανθελληνικών συμφερόντων στην περιοχή».

«Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, «η πραγματική απειλή για τη χώρα είναι η συνέχιση της εκκρεμότητας και όχι η επίλυσή της, όπως αδυνατούν να αντιληφθούν οι διάφοροι κερδοσκόποι του εθνικισμού. Γιατί η συνέχιση της εκκρεμότητας καθιστά το σημερινό κρατίδιο ευάλωτο στην επιρροή τόσο εσωτερικών αλυτρωτικών δυνάμεων, όσο και εξωτερικών δυνάμεων που θα είχαν κάθε συμφέρον στην εθνική αποδυνάμωση της Ελλάδας. Η ευρύτερη περιοχή πρέπει να εμπεδώσει το κλίμα σταθερότητας, συνανάπτυξης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, και μια ισχυρή χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να παίξει ηγεμονικό ρόλο σε αυτήν την ιστορική περίοδο. Αυτή είναι το βασικό περίγραμμα με το οποίο η Κυβέρνηση προσέρχεται στις σχετικές διαπραγματεύσεις, έχοντας επεξεργαστεί μια συνεκτική στρατηγική διαχείρισής τους», τόνισε ο κ. Βερναρδάκης.