Δίκες στην Άγκυρα για την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αφρίκα» και δύο δημοσιογράφους της

Δύο δίκες έχουν στηθεί σε δικαστήριο της Άγκυρας εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή», με αφορμή τις εξελίξεις στο Άφριν. Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του Σενέρ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, κάνει λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλεί τόσο την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παρέμβουν. Σημειώνει μάλιστα πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της ‘Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας συνεχίζεται και μια άλλη «δίκη», η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους της ‘Αγκυρας.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο, προβάλλοντας την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα