Δέσμευση Αποστόλου για αλλαγές στο συνεταιριστικό νομοσχέδίο μετά τις αντιρρήσεις των φορέων

65df28f62b5be358b314f851dcaf968d-696x464

Την δέσμευση ότι θα μελετήσει τις απόψεις των φορέων επί του συνεταιριστικού νομοσχεδίου και θα προχωρήσει σε διορθωτικές αλλαγές, όπου απαιτηθεί, παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, καθώς οι εμπλεκόμενες οργανώσεις και φορείς εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους έντονες αντιρρήσεις.

Κατά την συνεδρίαση της επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, ο μεγάλος αριθμός των 25 εκπρόσωπων των φορέων, που τοποθετήθηκαν επί του σχεδίου νόμου για τους συνεταιρισμούς, διαφώνησαν με το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου ή επιμέρους ρυθμίσεις του. Ασκήθηκε δε κριτική περί παρεμβατισμού του κράτους και περί αντιμετώπισης των συνεταιρισμών ως σωματείων ή συλλόγων κι όχι ως επιχειρήσεων.

Επίσης, οι περισσότεροι φορείς υποστήριξαν πως διατάξεις του νομοσχεδίου αντιβαίνουν στην συνταγματική επιταγή για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και του αυτοδιοίκητου και τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές.

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί μια πραγματικότητα επισήμανε από την θέση του ο Ευάγγελος Αποστόλου τονίζοντας πως το υπουργείο υποχρεούται να δει αυτό που συμβαίνει, ότι λιγότεροι από 20 συνεταιρισμοί έχουν δραστηριότητα που τους δείχνει ότι είναι οικονομικά βιώσιμοι.

«Δεν θα πρέπει, λοιπόν, αυτό το νομικό πλαίσιο το οποίο δημιούργησε τις προϋποθέσεις με την κακή εφαρμογή του, για να υπάρχει όλο αυτό που συζητάμε τώρα, να το αντιμετωπίσουμε; Γιατί αυτή η προδιάθεση ισοπέδωσης;» διερωτήθηκε ο υπουργός, δηλώνοντας πως επ’ ουδενί τίθεται θέμα για διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, όπως ακούστηκε.

«Περνάμε δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες και το ξέρετε αλλά θα έχουμε στο μυαλό μας όλο αυτό να το στηρίξουμε και με κίνητρα» κατέληξε.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο αναπληρωτής πρόεδρος Θωμάς Κουτσουπιάς, κατέθεσε υπόμνημα στο οποίο απαριθμούνται οι διατάξεις για τις οποίες το αγροτικό σωματείο εκτιμά ότι αντίκειται σε συνταγματικές αρχές, δεν είναι εφαρμόσιμες ή κρίνονται αντιαναπτυξιακές.

Ακόμη, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε πως «κι εσείς και οι προηγούμενοι μπερδέψατε συνεταιρισμούς με τις ΔΕΚΟ, τους δήμους, την Βουλή», ενώ υποστήριξε πως αυξάνεται ο παρεμβατισμός με αυτό το νομοσχέδιο και πρόσθεσε χάνεται η εκπροσώπηση στο διεθνές συνεταιριστικό κίνημα από την ΠΑΣΕΓΕΣ, το όργανο που εκπροσωπεί σε 17 φορείς.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Παναγιώτης Πεβερέτος, διαφώνησε με τις διατάξεις για τον αριθμό των μελών του συνεταιρισμού, την αντιπροσωπευτικότητα, την δεύτερη θητεία, ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, ενώ τόνισε πως «οι συνεταιρισμοί δεν είναι ούτε κόμματα ούτε σωματεία».

Εξάλλου, διερωτήθηκε ποιος θα βάλει την προσωπική του περιουσία υποθήκη για να μπει στη διοίκηση του συνεταιρισμού, άποψη στην οποία συμφώνησαν κι άλλοι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών – συνεταιριστές, καθώς -όπως είπαν- στην περίπτωση εκκαθάρισης, αντιμετωπίζονται σαν να ήταν ομόρρυθμη εταιρία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα