Γ. Χουλιαράκης: Θεσμοθέτηση μόνιμου μηχανισμού ελέγχου των δημοσίων δαπανών

 Την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσμοθετήσει από φέτος μία μόνιμη επισκόπηση των δημόσιων δαπανών, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης. Στόχος του μόνιμου μηχανισμό ελέγχου δαπανών, ο οποίος θα εφαρμοστεί σε όλα τα υπουργεία, θα είναι, όπως είπε, η περικοπή τυχόν σπαταλών, με απώτερο σκοπό την αποκατάσταση της δημοσιονομικής αξιοπιστίας της Ελλάδας.

Μιλώντας σε εκδήλωση στη Βουλή για την παρουσίαση του βιβλίου «το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδος», ο κ. Χουλιαράκης εξήγησε πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο αλλά πως με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα απομείωσης του ανοίγει ο δρόμος για τις αγορές.
«Με την απόφαση του Eurogroup αλλά και την εφαρμογή των μεσοπρόθεσμων μέτρων ανοίγει ένας διάδρομος για να γίνει το χρέος ελκυστικό, ενώ διευκολύνεται η έξοδος της χώρας από την κρίση», όπως είπε.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως τα μνημόνια φέρουν την κύρια ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα, αναλύοντας ταυτόχρονα, την στοχοθεσία της κυβέρνησης, η οποία δεν είναι άλλη από την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης, την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση των επενδύσεων.
Ο κ. Χουλιαράκης, υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη για περαιτέρω παραμετροποίησης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η οποία θα συντελεστεί ταυτόχρονα με τους ανάλογους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματα.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος τόνισε πως αν η Ελλάδα δεν βγει άμεσα στις αγορές υπάρχει περίπτωση η «κυβέρνηση να ζητά ένα τέταρτο μνημόνιο και οι δανειστές να μην το δίνουν».
Έκανε, ακόμη λόγο, για αδιέξοδη κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα β’ κατηγορίας. «Αν δεν αλλάξουμε γραμμή πλεύσης δεν θα έχουμε όφελος ακόμα και αν υπάρξει δραστική μείωση του χρέους», όπως είπε.
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα