Γ. Χατζηθεοδοσίου: Το 2017 πρέπει να μπει «φρένο» στον κατήφορο

Τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς επικρατήσει η άποψη «κάθε πέρσι και καλύτερα». Και όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς την συνεχόμενη καθίζηση της αγοράς, την αύξηση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, την παρατεινόμενη ύφεση που απειλεί με καταστροφή την οικονομία μας, αναφέρει ο προέδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου σε άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το άρθρο συνεχίζει ως εξής:

Τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς επικρατήσει η άποψη «κάθε πέρσι και καλύτερα». Και όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς την συνεχόμενη καθίζηση της αγοράς, την αύξηση των φορολογικών και λοιπών υποχρεώσεων για πολίτες και επιχειρήσεις, την παρατεινόμενη ύφεση που απειλεί με καταστροφή την οικονομία μας.

Ευχή όλων μας είναι το 2017 να σημάνει επιτέλους το τέλος της κρίσης και την απαρχή μίας νέας εποχής που θα συνδυαστεί με την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι καλές προθέσεις, αλλά απαιτούνται εδώ και τώρα τα κατάλληλα μέτρα που θα δώσουν προοπτική και ελπίδα.

Η αγορά είναι σε ελεύθερη πτώση και η κοινωνία στενάζει κάτω από το βάρος υπερβολικών απαιτήσεων. Το πρώτο μέλημα της κυβέρνησης πρέπει να είναι ο εξορθολογισμός σε φορολογικό και ασφαλιστικό τοπίο. Η εξέλιξη της αντιμετώπισης της κρίσης δείχνει ξεκάθαρα ότι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδειχθεί αδιέξοδη και αναποτελεσματική. Εάν δεν δοθούν «ανάσες» σε φορολογούμενους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, δεν θα είναι εφικτή καμία είσπραξη φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει τη διάσωση όσων περισσοτέρων επιχειρήσεων είναι εφικτό. Δεν θα σταματήσω να υποστηρίζω ότι μόνο με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μπορεί αυτή η χώρα να ελπίζει σε αναστροφή του αρνητικού κλίματος και σε δημιουργία θέσεων απασχόλησης που τόσο έχει ανάγκη. Η τόνωση της λειτουργίας των επιχειρήσεων σχετίζεται άμεσα και με τη νομοθετική ρύθμιση που όλο ακούμε και που δυστυχώς δε βλέπουμε και αφορά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό και ειδικότερα στη διευθέτηση του μείζονος προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και στη Δεύτερη Ευκαιρία που πρέπει να έχουν όλοι οι εντίμως πτωχεύσαντες. Και βεβαίως να αρθούν επιτέλους οι τραπεζικοί περιορισμοί, καθώς συνεχίζουν και αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στη λειτουργία της αγοράς.

Οι ενέργειες του οικονομικού επιτελείου και γενικότερα της κυβέρνησης πρέπει να είναι άμεσες, να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος, να χαρακτηρίζονται από μία συνέχεια και να μην είναι αποσπασματικές. Μόνον έτσι θα σχηματιστεί μία ισχυρή αλυσίδα προστασίας. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω, είναι το πνεύμα συνεργασίας που οφείλουν να επιδείξουν όλοι. Πολιτικές δυνάμεις, παραγωγικοί φορείς, παράγοντες της αγοράς. Ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε πολλά, διαιρεμένοι τίποτα.

Όσον αφορά στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, το 2017 θα μας βρει στις επάλξεις για την προστασία των δικαιωμάτων και την ενίσχυση των μικρομεσαίων. Έχουμε αποδείξει ότι και θέλουμε και μπορούμε. Έχουμε και όραμα και σχέδιο. Αρκεί και οι κυβερνώντες να δείξουν ότι έχουν διδαχθεί από τα λάθη του παρελθόντος και ότι έχουν επιτέλους τη διάθεση να ακούσουν αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους τα προβλήματα της πραγματικής οικονομίας. Και τα Επιμελητήρια έχουν αυτή τη γνώση.

Οι δράσεις του ΕΕΑ θα συνεχιστούν και θα ενταθούν. Η «φωνή» του Έλληνα μικρομεσαίου θα ενισχυθεί με ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες και με στοχευμένες ενέργειες. Και κυρίως παραμένουμε αισιόδοξοι ότι είναι στο χέρι μας ως χώρα και ως κοινωνία να τα καταφέρουμε.

Αν πραγματικά θέλουμε όλοι ο χρόνος που μπαίνει να σηματοδοτήσει την πορεία εξόδου από την κρίση, οφείλουμε να καθίσουμε γύρω από το ίδιο τραπέζι και να θέσουμε τις βάσεις για την αναγκαία αλλαγή πορείας. Άλλη επιλογή δεν υπάρχει. Διαφορετικά και του χρόνου τέτοια εποχή θα λέμε «κάθε πέρσι και καλύτερα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα