Γ. Στογιαννίδης (ΣΥΡΙΖΑ): Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για την εκλογή μουφτήδων

Η Κυβέρνηση προχωράει σε νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να εκλέγονται οι Μουφτήδες της Θράκης από τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Τουρκίας, αποκάλυψε με δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Γρηγόρης Στογιαννίδης.

Με αφορμή την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύτηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και διορίζονται προσωρινώς Τοποτηρητές μουφτήδες στις Μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής, ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ, Γρήγορης Στογιαννίδης μιλώντας στο Δίκτυο ΑΜ-Θ της ΕΡΤ για τα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας, για τους διορισμούς των τοποτηρητών σημείωσε: «πως οι τοποτηρητές που διορίστηκαν με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι προσωρινοί και ο στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να μπορεί να εκλέγονται οι θρησκευτικοί ηγέτες της μειονότητας που είναι οι Μουφτήδες».

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες κατά την Σύνοδο του ΝΑΤΟ, φέρεται να υποσχέθηκε ότι πλέον θα εκλέγονται οι Μουφτήδες της Θράκης από την μουσουλμανική μειονότητα και δεν θα διορίζονται από το ελληνικό κράτος, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα της Τουρκίας.

Όσον αφορά την αντικατάσταση των υπαρχόντων μουφτήδων, με απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που δημοσιεύτηκε στην διαύγεια, διορίζεται προσωρινώς, και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή, τα καθήκοντα Μουφτή σε Τοποτηρητή, στη Μουφτεία Κομοτηνής και συγκεκριμένα στον ΤΖΙΧΑΤ ΧΑΛΗΛ του ΜΠΙΛΑΛ με Α.Δ.Τ. ΑΜ 904479, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.1920/1991.

Επίσης διορίζεται προσωρινώς, και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή, τα καθήκοντα Μουφτή σε Τοποτηρητή, στη Μουφτεία Ξάνθης και συγκεκριμένα στον ΜΠΙΛΑΛ ΚΑΡΑ ΧΑΛΗΛ του ΜΠΕΧΡΗ με Α.Δ.Τ. ΑΖ 412298, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν.1920/1991.

«Χαιρόμαστε ασφαλώς, που οι δυο στρατιωτικοί μας, που κρατούντο παρανόμως στις φυλακές της Τουρκίας, απελευθερώνονται, αλλά υποψιαζόμαστε όμως ότι έγινε συναλλαγή για την απελευθέρωση τους, μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής κυβέρνησης με την αποπομπή των δυο μουφτήδων από τη Θράκη και την εκλογή νέων αρεστών στον Ερντογάν» είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Κεντρώων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα