Γ.Σταθάκης:Το 2016 μπορεί να είναι σημείο μεταστροφής

kjnhnhjΣτο φορολογικό, υπάρχουν ακόμη θέματα, αλλά η γενική φιλοσοφία και προσέγγιση έχει γίνει αποδεκτή και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν θέματα, αλλά και πρέπει και μπορούν να κλείσουν, όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας Στο Κόκκινο και την Φυλή των Φίλων του Κ. Αρβανίτη.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Γ.Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχει ρητή αναφορά στη Συμφωνία, για τις εννέα ιδιωτικοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη συν άλλες δύο «μικρές». Ο υπόλοιπος κατάλογος θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο που θα χειρίζεται τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η δομή, η οργάνωση, ο τρόπος λειτουργίας του, είναι μέρος της διαπραγμάτευσης, στην οποία «είμαστε κοντά» σε συμφωνία, σημείωσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε παραπλανητική την συζήτηση που έχουν ανοίξει δημοσιεύματα για διαφορετικές επιλογές σε σχέση με το χρέος. Οπως επανέλαβε, τέσσερα είναι τα σημεία της στρατηγικής της κυβέρνησης: η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, που έγινε, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ολοκληρώθηκε, το κλείσιμο της αξιολόγησης, που είναι σε εξέλιξη και η διευθέτηση του χρέους, που ακολουθεί αμέσως μετά. Το πέμπτο είναι η επιστροφή στην ανάπτυξη, η οποία δεν μπορεί να έρθει χωρίς διευθέτηση του χρέους, καθώς δεν θα είναι η χώρα ενδιαφέρον προορισμός για ξένες επενδύσεις.

Ολοι εκτιμούμε ότι το 2016 μπορεί να είναι μία πολύ κομβική χρονιά, τόνισε ο κ.Σταθάκης, καθώς το 2015 παρά τα προβλήματα έκλεισε με μηδενική ύφεση, παρά τις προβλέψεις. Ετσι, φέτος μπορεί να είναι μία κρίσιμη χρονιά για την μεταστροφή της οικονομίας. Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να κλείσει έγκαιρα η αξιολόγηση και να υπάρξει συμφωνία για το χρέος, ώστε να ακολουθήσει η σταθεροποίηση, που είναι απολύτως κρίσιμη για να μπορέσει η οικονομία να αναπτυχθεί με την δυναμική που μπορεί να έχει.

Το 2016 μπορεί να είναι σημείο μεταστροφής και γι’ αυτό πρέπει να μην παρασυρθεί η όλη διαδικασία σε νέο κύκλο παρατάσεων και μία νέα περίοδο ανασφάλειας, υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης. Καθοριστική μπορεί να είναι η συμβολή του τουρισμού σε αυτή την προσπάθεια, καθώς όπως είπε ο υπουργός, τα στοιχεία δείχνουν ότι η σεζόν ξεκινάει φέτος πολύ νωρίς, σε αντίθεση με την περυσινή χρονιά. Στο τέλος της χρονιάς το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από πέρυσι, με μεγάλο κομμάτι να προέρχεται από τη Ρωσία, αλλά και αλλού, όπως είπε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σταθάκης προτίμησε να μην σχολιάσει τη δήλωση του Εβαλντ Νοβότνι ότι το ΔΝΤ δεν είναι πλέον αναγκαίο για τη σταθεροποίηση της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα