Γ.Σταθάκης: Στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εστιάζει ο νέος αναπτυξιακός νόμος

giwrgos-stathakis-o-anthrwpos-twn-eidikwn-apostolwn.w_hrΠροσανατολισμένα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα είναι τα κονδύλια του νέου αναπτυξιακού νόμου όπως είπε ο κ. Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομίας απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προανήγγειλε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα αναδιανείμει τα κονδύλια σε σχέση με τον προηγούμενο επισημαίνοντας ότι «ο παλιός νόμος έδινε το 60% των πόρων στο 4% των επενδύσεων ενώ πάνω από το 70% των κονδυλίων πήγαν στους τομείς τουρισμού και ΑΠΕ. Αυτό θα αλλάξει» ενώ πρόσθεσε ότι «Πρέπει να στραφεί το επενδυτικό κλίμα σε παραγωγή και καινοτομία. Αυτές είναι οι δυο αιχμές του δόρατος. Ο νέος αναπτυξιακός έχει 8 πυλώνες για ενθάρρυνση παραγωγής και καινοτομίας και είναι εστιασμένος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Ο ίδιος πάντως, απαντώντας στην κριτική της κυρίας Φώφης Γεννηματά δεν απέφυγε τα ευχολόγια λέγοντας ότι «Θέλουμε πιο αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης. Φθηνότερο ενεργειακό κόστος». Επιθυμίες για τις οποίες δεν έχει κάνει υπάρξει μεταρρύθμιση προκειμένου να ικανοποιηθούν.

Ωστόσο, σημείωσε ότι εντός του ερχόμενου καλοκαιριού θα υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την απλοποίηση των διαδικασιών ίδρυσης και αδειοδότησης επιχειρήσεων σε τέσσερις ημέρες και στους τομείς μεταποίησης τροφίμων και ποτών, υγειονομικού ενδιαφέροντος, τουριστικές δραστηριότητες και εξορυκτικές δραστηριότητες.

«Για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας όλα μπορούν να μετακινηθούν εκτός από την ευαισθησία μας σε περιβαλλοντικά και αρχαιολογικά θέματα. Θα απλοποιηθεί η διαδικασία. Θα αρκεί μια μέρα για ίδρυση επιχειρήσεων και τρεις ημέρες για την αδειοδότησή τους. Είμαστε στο τελικό στάδιο για 4 κατηγορίες – τομείς που καλύπτουν σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας. Απλοποιούνται οι διαδικασίες στους τομείς: Μεταποίησης τροφίμων και ποτών – τελειώνει τον Ιούνιο – για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και τις εξορυκτικές δραστηριότητες Στις 3 πρώτες κατηγορίες είμαστε σχεδόν έτοιμοι» είπε χαρακτηριστικά. Εκτός αυτού σημείωσε ότι το μοντέλο προδικαστικών συμβιβασμών που εισάγεται για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων θα επεκταθεί σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικότητας ώστε να αποτραπούν οι χρονοβόρες προσφυγές σε δικαστήρια. Τέλος, είπε ότι «Είναι παραπλανητικό να πιστεύει κανείς ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο των επενδύσεων Βουλγαρίας θα έχουμε επιτυχία . Δεν έχουμε φθηνό εργατικό δυναμικό ούτε θα αποκτήσουμε».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα