Γ. Σταθάκης: Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τεχνικά

«Είναι κοινός τόπος ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τεχνικά. Είμαστε στο σημείο που νομίζω ότι αν βρεθούμε στο τραπέζι με καλή πολιτική διάθεση κλείνει σχετικά γρήγορα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σενάριο για Απρίλιο, το θεωρώ αδύνατο έως εξωπραγματικό. Θα υπάρξει λύση πολύ γρηγορότερα».

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, στον RealFM και το δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Για την τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης.

«Είναι μια συζήτηση, η οποία, κατά τη γνώμη μου, έχει υπερβολικές διαστάσεις στην κριτική που ασκείται, διότι η τιμή της βενζίνης έχει περιθώρια που καθορίζονται περίπου συγκριτικά από τις τιμές στον ευρωπαϊκό χώρο. Για το πετρέλαιο θέρμανσης, η συγκυρία διευκόλυνε τον εξορθολογισμό που έγινε πέρσι στην τιμή του και βοήθησε να εξομαλυνθεί η κατάσταση, άρα ξεκινάμε από μία σταθερότερη κατάσταση. Αν τυχόν γίνει έκρηξη τιμών του πετρελαίου διεθνώς, η κυβέρνηση θα πάρει τα ανάλογα μέτρα. Υπενθυμίζω, πάντως, για μια ακόμη φορά, ότι οι δημοσιονομικοί περιορισμοί είναι δεδομένοι, έπρεπε να υπάρξει μια αύξηση εσόδων, εμείς αρνηθήκαμε να αυξήσουμε το ΦΠΑ στο ρεύμα, το θεωρήσαμε πολύ πιο αντικοινωνικό και φέραμε μια ισορροπία πολύ πιο δίκαιη. Αν επιλέγαμε άλλα μέτρα αυτα θα ήταν πολύ πιο ακραία κοινωνικά».

Για την αξιολόγηση και το χρόνο της διαπραγμάτευσης.

«Είναι κοινός τόπος ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει το συντομότερο δυνατόν. Η δεύτερη αξιολόγηση μπορεί να κλείσει τεχνικά. Είμαστε στο σημείο που νομίζω ότι αν βρεθούμε στο τραπέζι με καλή πολιτική διάθεση κλείνει σχετικά γρήγορα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει σενάριο για Απρίλιο, το θεωρώ αδύνατο έως εξωπραγματικό. Θα υπάρξει λύση πολύ γρηγορότερα».

Για το αν υπάρχει ζήτημα υπονόμευσης της κυβέρνησης από το Σόϊμπλε ή άλλα κέντρα της Ευρώπης.

«Θεωρώ υπερβολικές αυτές τις διατυπώσεις. Υπάρχουν πολιτικές διαφωνίες στην Ευρώπη, προφανώς, ανάμεσα στις πιο συντηρητικές πολιτικές ομάδες και με άλλες προσεγγίσεις, αυτές αποτυπώνονται και σε όλες τις χώρες και στη Γερμανία, στην εξωτερική πολιτική ζωή, σε σχέση πάντοτε με τα θέματα της Ελλάδας και τα ευρωπαϊκά. Αλλά δεν θεωρώ ότι κάποιοι μπορούν να διατυπώνουν τέτοιες σκέψεις».

Για το αν θα υπάρξουν άλλα μέτρα.

«Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να φορτώσει σε κανέναν τίποτα. Το 2017 και το 2018 έχει συζητηθεί, έχει κλείσει ουσιαστικά, χωρίς οποιονδήποτε νέο φόρο. Πρέπει να είναι απόλυτα σαφές αυτό».

Για το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου.

«Δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο. Σήμερα συζητάμε ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, όπως είχαν συζητήσει όλες οι κυβερνήσεις ανά διετία. Συζητάμε το τετραετές πρόγραμμα 2016-2020, αυτό θα αναθεωρηθεί στα μέσα του 2018. Εμείς θεωρούμε και επιμένουμε, υπογραμμίζω και η Κομισιόν συμφωνεί, ότι δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Τα ακριβή νούμερα για το 2019 και το 2020 του πλεονάσματος είναι υπό διαπραγμάτευση, όπως ξέρετε, αλλά εμείς δεν έχουμε διάθεση στη συζήτηση να προκαταβάλουμε με επιπρόσθετα μέτρα για το ΄19 και το ΄20 στο μεσοπρόθεσμο».

Για το θεσμό του κόφτη

«Απαντάω ευθέως. Εμείς δεχθήκαμε τον κόφτη για το 2017 και το 2018, θεωρώντας δεδομένο ότι δεν θα ενεργοποιηθεί και τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2016 συνομολογούν ότι δεν χρειάζεται κανένας κόφτης. Επαναλαμβάνω, δεν είναι μόνο στο ελληνικό μνημόνιο, ο κόφτης είναι ένας θεσμός που το χρησιμοποιούν πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι σε μνημόνιο. Άρα ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τα δημόσια οικονομικά μάλλον επιβεβαιώνουν εκ του αποτελέσματος πλέον και όχι θεωρητικά ότι η κυβέρνηση κινείται σωστά στα δημόσια οικονομικά και δεν θα ενεργοποιηθούν τέτοιοι μηχανισμοί».

Για το αν θα θυσιαστεί το αφορολόγητο

«Το αφορολόγητο όπως ξέρετε, αποτέλεσε ένα βασικό πεδίο διαπραγμάτευσης στον προηγούμενο κύκλο, το κρατήσαμε. Νομίζω ότι είναι σωστή η επιλογή της κυβέρνησης να μη δεχθεί μείωση και έτσι θα πορευτούμε και στο μέλλον».

Για το αν υπάρξουν πρόωρες εκλογές

«Το παράγωγο που δημιουργεί αυτό που υπονοήσατε, είναι αν κλείνει ή δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση. Εγώ θεωρώ προσωπικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, έχοντας κλείσει προηγούμενα πολύ πιο δύσκολες διαπραγματεύσεις και σε πολύ πιο κομβικά σημεία. Δεύτερον, είμαι φανατικός υποστηρικτής της ολοκλήρωσης της τετραετίας, άρα δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, ειδικά μια χρονιά, η οποία προσδοκά κατά γενική ομολογία ανάκαμψη της οικονομίας. Άρα δεν νομίζω ότι είναι πολιτικά σκόπιμο να συζητιέται κάτι τέτοιο».

Για νέες επενδύσεις μέσα στο 2017

«Πάλι εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, το 2016 ήταν μια χρονιά που είχαμε σημαντική αύξηση για πρώτη φορά των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, με σημαντικό ποσοστό γύρω στο 10-11%, το οποίο δείχνει ότι υπάρχει μια ισχυρή κινητικότητα επενδυτική στην οικονομία. Δεύτερον, ο νέος αναπτυξιακός νόμος που ξεκίνησε τον Οκτώβρη ουσιαστικά, μέχρι το Δεκέμβρη, είχε 1000 αιτήσεις επενδύσεων, οι οποίες κατά κανόνα πλέον δεν είναι τουριστικές, είναι μια δραστηριότητα κυρίως μικρομεσαία. Τρίτον, στον ενεργειακό τομέα θα υπάρξει ένας πολύ μεγάλος κύκλος επενδύσεων την επόμενη διετία ειδικά στην αιολική ενέργεια, περίπου 1 δις. ευρώ, ίσως και λίγο παραπάνω, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στα μεγάλα ενεργειακά έργα, τύπου ΤΑΡ. Υπάρχει μια εμφανής τάση υπέρ των επενδύσεων, η οποία προκύπτει πρώτον από τη σταθεροποίηση της οικονομίας και δεύτερον την προοπτική ανάκαμψής της».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα