Γ.Σταθάκης:Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί απόλυτα τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα

«Ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί απόλυτα τον αριστερό και ριζοσπαστικό του χαρακτήρα» παρά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από το κόμμα, τόνισε, μιλώντας στον Realfm ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν και τι περιθώρια υπάρχουν για να ασκήσει η χώρα οικονομική πολιτική και πολιτικές για την ανάπτυξη, στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Η απάντηση νομίζω ότι είναι καταφατική για τρεις βασικούς λόγους: Ο πρώτος λόγος είναι ότι το θετικό που έχει η συμφωνία είναι ότι φέρνει μια σταθερότητα στην οικονομία. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο της. Τα αρνητικά είναι αρκετά όσον αφορά στον τρόπο ή τις διαδικασίες με τις οποίες θα έχει κάποιες παρενέργειες. Αλλά από εκεί και πέρα κρατάμε το θετικό το οποίο είναι ότι υπάρχει μια διασφάλιση και μια σταθερότητα για τα επόμενα χρόνια, το οποίο δημιουργεί ένα καλύτερο πλαίσιο για να υπάρξουν πρωτοβουλίες στον τομέα της ανάπτυξης.

Και επιμένω σε αυτό διότι στον τομέα της ανάπτυξης υπάρχουν τεράστια περιθώρια, υπάρχει μεγάλη επάρκεια επενδυτικών πόρων για τα επόμενα χρόνια. Είτε αυτό λέγεται ΕΣΠΑ, είτε λέγεται Γιούνκερ plan, είτε λέγεται αναπτυξιακές τράπεζες που έχουμε συμφωνίες, είτε οτιδήποτε άλλο. Και ταυτόχρονα, προφανώς, υπάρχουν τεράστια περιθώρια σε συγκεκριμένους τομείς που θέλουμε να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις, είτε αφορά στον αγροτικό τομέα, είτε στους νέους και τη δυνατότητα να αποκτήσουμε μια πολύ μεγάλη αιχμή σε καινοτομικά και τεχνολογικά προϊόντα, είτε οπουδήποτε αλλού».

Ερωτηθείς στη συνέχεια ο πρώην υπουργός Οικονομίας, με δεδομένο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δεν μοιάζει εφικτός, αν θα μπορούσε να είναι η λύση για τη χώρα ο μεγάλος συνασπισμός ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα, ο κ. Σταθάκης απάντησε:

«Νομίζω ότι η απάντηση είναι αρνητική διότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατεβαίνει στις εκλογές με δύο δεδομένα. Το ένα δεδομένο είναι ότι βεβαίως υπάρχει το πλαίσιο του μνημονίου και οι περιορισμοί που αυτό θέτει. Οι μεγάλες διαφορές όμως προκύπτουν από το δεύτερο στοιχείο που αφορά στις εξελίξεις, και είναι οι μεγάλες τομές στην ελληνική διοίκηση, στο κοινωνικό κράτος. Οι μεγάλες τομές που εξαγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ , ότι αυτός είναι ο στόχος, ότι την επόμενη τετραετία θα κάνει όλες τις μεγάλες, ώριμες τομές οι οποίες θα διορθώσουν τις παθογένειες που είχε η ελληνική διοίκηση και η ελληνική οικονομία τα χρόνια πριν από την κρίση.

Άρα ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται με δύο στοιχεία στις εκλογές. Το δεύτερο στοιχείο καθιστά εκ των πραγμάτων ασυμβίβαστη την ιδέα μιας σύμπραξης στο πλαίσιο του μεγάλου συνασπισμού με μία πολιτική δύναμη της οποίας ο προγραμματικός λόγος είναι ακριβώς στον αντίποδα αυτών των τομών στις οποίες προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ένας τέτοιος συνασπισμός, προγραμματικά καθίσταται αδύναμος. Και ταυτόχρονα θα προσέθετα και έναν επιπρόσθετο λόγο: Θεωρώ ότι θα ήταν πολιτικά μη βιώσιμος».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα