Γ.Ραγκούσης: Αντισυνταγματική αερολογία του Μητσοτάκη τα περί ΕΝΦΙΑ

Στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη περί μεταβίβασης του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση επανήλθε ο Γιάννης Ραγκούσης, σχολιάζοντας… συνταγματικά τα όσα διαμήνυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» υπό τον τίτλο «Ένας οφειλόμενος επίλογος που εκκρεμούσε», ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως από την πρώτη στιγμή «εγείραμε ζήτημα αντισυνταγματικότητας αρμόδιοι υπουργοί, νυν και πρώην, (Α. Χαρίτσης, ο υπογράφων) καθώς και συνταγματολόγοι (Γ. Σωτηρέλης)».

Στη συνέχεια «γκρεμίζει» την επιχειρηματολογία Μητσοτάκη επικαλούμενος το άρθρο 102 του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «οι ΟΤΑ έχουν ίδιους πόρους που συνίστανται σε ανταποδοτικά τέλη και ίδιο εύλογο φόρο. Δηλαδή ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προτείνει να προστεθεί στο Σύνταγμα αναφορά, που σήμερα δεν υπάρχει, περί ιδίων εύλογων φόρων από τους ΟΤΑ, αναγνωρίζοντας ουσιαστικά ευθέως ότι χωρίς αυτήν την προσθήκη η εξαγγελία του είναι απλώς ένας φτηνός κι ανέφικτος εντυπωσιασμός».

Ο λεγόμενος οφειλόμενος επίλογός του αναφέρεται σε τρία κύρια σημεία, τα εξής:

1ον: Με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη ότι αυτό που τόσο πομπωδώς ανακοίνωσε ως μεγάλη μεταρρύθμιση είναι απλώς μια αντισυνταγματική αερολογία, ένας συνειδητός από μέρους του εμπαιγμός των πολιτών και της αυτοδιοίκησης. Διότι απλούστατα αν δεν πραγματοποιηθεί η αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, τότε δεν θα μπορέσει ποτέ να εφαρμοστεί η εξαγγελία του.

2ον: Εμφανίστηκε στη ΔΕΘ αδικαιολόγητα πρόχειρος εξαγγέλλοντας ανενδοίαστα κάτι ευθέως αντισυνταγματικό. Δεν νομίζω να υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο υποψήφιου πρωθυπουργού στην ιστορία του θεσμού της ΔΕΘ.

3ον: Με τέτοια έλλειψη πολιτικής σοβαρότητας η Ελλάδα όχι μόνο δεν μπορεί να εισέλθει με αισιοδοξία στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά πολύ γρήγορα θα βρεθεί ξανά μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που την οδήγησαν στη χρεοκοπία του 2009.

Και κλείνει με το υστερόγραφο: ΥΓ. Όταν θα ακούτε τους ποικιλώνυμους εκπροσώπους, επίσημους και άτυπους, του κ. Μητσοτάκη να λένε: «ναι, προτείναμε την αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου, μολονότι αυτό δεν χρειαζόταν», τότε αυτό που θα κρίνεται από εκεί και μετά δεν θα είναι η (έτσι κι αλλιώς ανύπαρκτη) ειλικρίνειά τους, αλλά το κατά πόσο εσείς αποδέχεστε όλοι αυτοί να συνεχίσουν να σας προσβάλλουν τη νοημοσύνη!

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα